Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, 17 mai 2021

Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, 17 mai 2021

Pe 17 mai este marcată Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei.

Cu această ocazie, echipa CPD exprimă solidaritate cu toate persoanele discriminate pe criterii de orientarea sexuală, identității sau expresiei de gen și caracteristicilor sexuale. Viziunea noastră este despre oameni inspirați și comunități puternice. Credem că unul dintre lucrurile care fac o comunitate puternică este înțelegerea faptului că diversitatea este ceva ce ar trebui să prețuim și să valorificăm. În perioadele de criză, este din ce în ce mai important să protejăm egalitățile care au fost câștigate în toată lumea și să luptăm pentru cei ale căror drepturi și siguranță sunt/au fost erodate sau nu au existat niciodată. Drepturile omului sunt universale și toată lumea are dreptul la același respect, libertăți și protecție.

Persecuția, hărțuirea, șantajul, violența și moartea sunt ceea cu ce se confruntă zilnic persoanele LGBTI din întreaga lume, inclusiv în Moldova, și doar pentru că sunt diferiți de ceea ce se promulgă prin normele tradiționale de gen care au fost stabilite în societate. Aceasta este absolut inadmisibil într-un stat de drept ce tinde să promoveze valorile democratice, respectarea demnității ființei umane, a dreptului la viața privată și libertatea de exprimare a tuturor cetățenilor indiferent de orientare sexuală și identitatea de gen, sex, opinie etc.

Reiterăm solicitările organizațiilor societăți civile care îndeamnă:

  • Societatea să se abțină de la utilizarea discursului de ură și instigare la discriminare, respectând demnitatea umană a fiecărei persoane;
  • Politicienii, simpatizanții lor și autoritățile publice să renunțe la inițiativele legislative care atentează la drepturile omului și valorile societății democratice;
  • Toate persoanele să dea dovadă de responsabilitate și respect și să renunțe la mesaje bazate pe falsuri și manipulări, care dezbină societatea și distrage atenția de la adevăratele probleme care trebuie rezolvate.
  • Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în Republica Moldova, Oficiul Avocatului Poporului, Consiliul Audiovizualului și alte autorități să ia măsuri de condamnare și sancționare și de reacție la declarațiilor  instigatoare la ură ale politicienilor.

 

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns