Relaţiile de mentorat pentru consilierele locale au demarat cu succes

Relaţiile de mentorat pentru consilierele locale au demarat cu succes

Grupul constituit din 27 de consiliere locale, beneficiare ale Programului Naţional de Mentorat „Inspir-o”, parte componentă a proiectului „Femeile în politică”, a finalizat anul 2015, care devine istorie, cu partea a doua a training-ului „Elaborarea proiectului de Dezvoltare Comunitară”.

Grupul constituit din 27 de consiliere locale, beneficiare ale Programului Naţional de Mentorat „Inspir-o”, parte componentă a proiectului „Femeile în politică”, a finalizat anul 2015, care devine istorie, cu partea a doua a training-ului „Elaborarea proiectului de Dezvoltare Comunitară”.

Pe lângă temele specifice inerente unui astfel de modul (elaborarea Matricei Logice a Proiectului, a Indicatorilor şi a planului de monitorizare, a Planului de acţiuni şi prevederea riscurilor, Managementul financiar al proiectului), surpiza activităţii a constituit-o Panelul de experţi  cu două prezentări extrem de utile pentru ascultătoare.

Natalia Camburian, reprezentanta Fundaţiei „Soros – Moldova”s-a referit la exigenţele finanţatorilor cu privire la calitatea proiectelor înaintate, la evaluarea unui proiect implementat, la elementele ce caracterizează un proiect bine elaborat şi bine implementat. Totodată, vorbitoarea a oferit diverse sfaturi utile în acest sens, a expus cerinţele faţă de completarea formularului de raportare şi a raportului financiar şi narativ.

Tomasz Horbowski, directorul „Centrului de Informare pentru Autorităţi Locale” (CIAL) a încurajat audienţa să fie activă, să elaboreze proiecte ambiţioase, să nu se limiteze doar la micul grant oferit de Programul de Mentorat, dar să aplice la diverse organizaţii, precum şi la cea pe care o reprezintă dumnealui. Tema discursului a fost una foarte intrigantă şi multaşteptată „Unde putem obţine finanţare pentru idei viabile de proiect?”

Ambele prezentări au fost urmate de o sesiune fierbinte de  întrebări şi răspunsuri. Participantele au fost foarte interesate de informaţia auzită şi, întrucât majoritatea dintre ele intenţionează să se implice în procese serioase de reformare a activităţii consiliilor locale, în crearea de reţele  a femeilor consiliere, în promovarea bunei guvernări, desigur vor avea nevoie de sprijin financiar suplimentar.

La finele panelului de discuţii T. Horbowski a menţionat că a fost suprins de spiritul civic de care dau dovadă participantele, de faptul cât sunt foarte motivate şi le-a numit „speranţa Moldovei”.

La data de 20 decembrie 2015, în a treia zi de lucru,  a avut loc unul dintre cele mai importante acţiuni din cadrul Programului – primul eveniment de interacţiune între beneficiarele Programului şi mentorele lor. A fost un eveniment foarte emoţionant, care a întrunit  50  de femei din diferite generaţii, cu diferite experienţe, viziuni, dar unite de scopuri comune: de a interacţiona, a face schimb de experienţă, de a învăţa una de la alta, de a se suţine reciproc, precum şi a stabili  aspectele ce urmează a fi dezvoltate pe întreaga durată a programului de mentorat, care se va desfăşura începând cu 20 decembrie 2015 până la 20 septembrie 2016.

Evenimentul a suscitat interesul  prin faptul că unele diade – Mentore-mentee – prima dată s-au întâlnit faţă în faţă în cadrul acestei prime interacţiuni. Al doilea moment, ce a inspirat emoţii deosebite, sunt persoanele care se produc în calitate de dascăli la toate cele 3 ediţii ale Programului de Mentorat. Au trezit admiraţie mentorele, absolvente ale ediţiilor precedente, care au avansat în carieră şi acum vor ajuta alte persoane să se afirme.

Relaţia de mentorat s-a dovedit a fi o provocare atât pentru mentee, cât şi pentru mentore. Alexandra Can, care a treia oară deja este mentoră în cadrul Programelor de mentorat a menţionat, că acesta oferă o posibilitate perfectă de a comunica, de a învăţa, de a inspira pe cineva. Dar şi dumneai ca mentoră învaţă de la partenerele sale şi se molipseşte de energia lor tinerească”.

Pe tot parcursul evenimentului am avut-o alături pe Doamna Svetlana Andrieş, managerul Programului „Femeile în politică”, UN Women. Dumneaei şi-a manifestat respectul pentru femeile care au acceptat să fie mentore, în pofida faptului că sunt persoane cu funcţii de mare responsabilitate (reprezinte ale AP centrală şi locală, mediului academic şi de afaceri, societîţii civile etc.), care necesită mult timp şi efort pentru exercitarea atribuţiilor de serviciu, dar care şi-au demonstrat solidaritatea şi s-au încadrat în familia celor care consideră drept datorie a lor să-şi multiplice experienţa, abilităţile, cunoştinţele.

Şi mentorele, şi menteele înţeleg că în ultimele se investeşte mult, că aşteptările faţă de ele aunt mari  – să realizeze reforme, să facă schimbările necesare. Consătenii le-au acordat vot de încredere şi ele nu au dreptul să îi dezamăgească. Iar participarea la acest program minunat ajută să descoperim şi să creştem caractere, destine, să cultivăm ambiţii sănătoase, ne face să învăţăm, să ne autoistruim, să ne ajutăm una pe alta.

Menţionăm, că Programul de Mentorat pentru femei consiliere „Inspir-o”  este implementat de către Centrul  „Parteneriat pentru Dezvoltare” în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Entitatea Naţiunilor Unite pentru Femei (UN Women), Fundaţia Est-Europeană şi este finanţat de Guvernul Suediei şi Consiliul Europei.

Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la telefoanele: 20-71-57; 24-13-93; 23-70-89. www.progen.md

Persoane de contact: Galina Precup, Angela Vâlcu.

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns