Inegalitățile de gen legate de pensii cu care se confruntă persoanele vârstnice din Republica Moldova
Astăzi este marcată Ziua internațională a persoanelor în etate.
În acest context, CPD vrea să evidențieze inegalitățile de gen legate de pensii cu care se confruntă persoanele vârstnice din Republica Moldova.
Din cauza inegalităților de gen de pe piața muncii, dar și a politicilor discriminatorii legate de pensii, pensia media e femeilor este cu 20.7% mai mică comparativ cu cea a bărbaților. Diferențele de gen în pensii ating cote mai înalte în zonele urbane. În 2020, discrepanța în pensia medie a femeilor și bărbaților a fost estimată la circa 32% în municipiul Chișinău. În valoare monetară, femeile pensionare din municipiul Chișinău au beneficiat în 2020 de o pensie medie anuală cu 12 504 MDL mai mică decât a bărbaților. Atragem atenția și la faptul că fenomenul sărăciei este mai mare în rândul vârstnicilor, conform datelor BNS, rata sărăciei pentru gospodăriile formate dintr-un singur membru în vârstă de 60 de ani și peste era de 38.1%.
Legislația muncii discriminează femeile pensionare. La data de 16 decembrie 2020, în mod netransaprent, Parlamentul a votat în ambele lecturi proiectul de lege ce prevede modificarea Legii cu privire la sistemul public de pensii. Potrivit proiectului a fost modificată vârsta de pensionare: pentru femei la 57 de ani și pentru bărbați la 62 de ani. Deoarece valoare pensiei este direct legată de stagiul de cotizare, aceste prevederi vor contribui și mai mult la situația în care pensiile femeilor vor fi mult mai mici comparativ cu cele ale bărbaților. Mai mult, potrivit Codului Muncii (art. 86, lit y1), atingerea de către salariat a statutului de pensionar pentru limita de vârstă constituie un motiv legal pentru concediere. Dacă această prevedere legală nu va fi abrogată, atunci vor persista situații în care angajatorul va avea justificare legală pentru concedierea femeilor care au atins vârsta de 57 de ani. Aceeași justificare legală o au angajatorii în cazul bărbaților abia peste 5 ani, deoarece ei se pensionează la vârsta de 62 de ani. Drept urmare, aceste prevederi legale sunt o povară dublă pentru femeile pensionare, deoarece pe lângă faptul că se pensionează mai devreme, legal, riscă să fie scoase de pe piața muncii la atingerea vârstei de pensionare.
De ziua Ziua Internațională a Persoanelor în Etate, CPD face apel către autorități să întreprindă următoarele măsuri:
- Eliminarea prevederilor discriminatorii din legislația cu privire la statutul de pensionar/pensionară pentru limita de vârstă.
- Trecere la mecanismul treptat de egalare a vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare pentru femei și bărbați
* Reamintim, că în Republica Moldova, la începutul anului 2021 locuiau 584,0 mii persoane în vârstă de 60 ani şi peste, ceea ce constituie 22,5% din totalul populației cu reședință obișnuită. Din numărul total al vârstnicilor, 349,5 mii persoane erau femei (sau 59,9%). O femeie în vârstă de 60 ani va mai trăi estimativ, încă 18,6 ani, în timp ce durata medie a vieții unui bărbat la 60 ani este de 14,1 ani, potrivit datelor anului 2020. Totodată, Femeile au venituri mai mici decât bărbații pe tot parcursul vieții (pierderea financiară anuală a femeilor a atins valoarea de 17 079 MDL în 2020).
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.