Programul Național de Mentorat pentru Femei Consiliere „INSPIR-O!” a inspirat și a rezolvat multe probleme comunitare din Moldova

Programul Național de Mentorat pentru Femei Consiliere „INSPIR-O!” a inspirat și a rezolvat multe probleme comunitare din Moldova

Programul Național de Mentorat pentru Femei Consiliere „INSPIR-O!” a luat sfârșit. La evenimentul de finalizare a Programului au fost evaluate rezultatul muncii întregii echipe, care pe parcursul unui an de zile a depus multă răbdare, străduință și ambiție pentru a realiza lucruri pozitive în societate.

Programul „INSPIR-O!” a oferit celor 27 de participante o gamă largă de oportunități de dezvoltare personală și de leadership, cum ar fi: cursuri de instruire, coaching și mentoring, dezvoltare și punere în aplicare a inițiativelor comunitare.

Programul de mentorat a fost constituit din 3 elemente:

1. Relație de mentorat;

2. Program de instruire;

3. Program de granturi – implementare a inițiativelor comunitare.

În urma instruirilor, fiecare participantă urma să analizeze Raportul Anual al Primăriei privind transparența în procesul decizițional și să pregătească un plan de acțiuni cu privire la consolidarea bunei guvernări, compus din 2 segmente – asigurarea transparenței în procesul decizițional și asigurarea accesului la informații de interes public.

Astfel, 22 de consiliere locale au analizat Rapoartele anuale privind asigurarea transparenței în procesul decizional și au elaborat Planuri de acțiuni cu privire la consolidarea Bunei Guvernări. 18 Planuri au fost aprobate la ședințele consiliilor locale. Încă 2 planuri vor fi puse în discuție până la finele lunii septembrie.

La începutul lunii ianuarie, fiecare participantă a primit termenii de referință, respectarea cărora urma să asigure suportul financiar în valoare de până la 2000 USD pentru implementarea proiectului elaborat. Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” a organizat ateliere de lucru de ajustare a proiectelor și a oferit consultații  individuale pentru fiecare participantă. Acest lucru a fost necesar, deoarece 59% participante pentru prima oară elaborau și implementau un proiect.

După procesul de ajustare și evaluare a proiectelor, care a durat până la 1 martie, au fost aprobate 24 de proiecte.

Perioada de implementare a proiectelor a durat, începând cu luna martie până în luna august. Echipa CPD a efectuat în jurul a 100 de vizite de monotorizare, oferind consultanță.

Programul „INSPIR-O!” m-a inspirat, m-au inspirat doamnele care au fost în proiect, cei care ne-au motivat, ne-au ajutat să trecem peste orice dificultate care, de regulă, se întâlnesc atunci când dorești să rezolvi o problemă comunitară. Acest proiect mi-a dat mai multă încredere în mine, m-a făcut să fiu vizibilă, atât la nivel local, cât și la nivel raional”, spune Victoria Butuc, mentee în cadrul Programului „INSPIR-O!”.

Fiecare mentee din Programul „INSPIR-O” a avut alături un mentor care i-a oferit cunoștințe, ajutor și sprijin pe parcursul programului. Tot aici s-au legat și prietenii adevărate.

Galina Precup a fost părintele acestui proiect. Împreună cu participantele a încercat să găsească ingredientele succesului. Și ne-am convins că le-a reușit.

Pot să fac un rezumat pozitiv a Proiectului „INSPIR-O!”, pentru că rezultatele sunt impresionante. Ne-a reușit toate cele trei componente ale programului: Relație de mentorat; Program de instruire și Program de granturi – implementare a inițiativelor comunitare. A fost foarte dificil pentru participante, fiindcă programul era consistent, trebuia într-un termen limită de efectuat multe activități. Beneficiarele proiectului au demostrat că femeile reușesc”, afirmă Galina Precup, coordonatoarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Consiliere „INSPIR-O!”.

Programul „INSPIR-O!” a fost realizat de CPD în perioada septembrie 2015–octombrie 2016 în cadrul Programului ONU „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), finanțat de Guvernul Suediei.

Rezultatele Programului Național de Mentorat pentru Femei Consiliere „INSPIR-O!” sunt prezentate în infograficul realizat de URMA ta.

Sursa: http://stiripozitive.eu/libview.php?l=ro&idc=33&id=3002&t=/Evenimente/Societate/Video-infografic-Programul-National-de-Mentorat-pentru-Femei-Consiliere-INSPIR-O-a-inspirat-si-a-rezolvat-multe-probleme-comunitare-din-Moldova/7766_infografic_inspiro

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *