Peste zece mii de bărbaţi şi femei vor fi încurajaţi să devină mai activi pe durata „Săptămînii Transparenţei”

Peste zece mii de bărbaţi şi femei vor fi încurajaţi să devină mai activi pe durata „Săptămînii Transparenţei”

 

În perioada 14-20 mai, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare împreună cu partenerii săi din peste 20 localităţi rurale, vor desfăşura Săptămîna Transparenţei. Această campanie are drept scop informarea şi încurajarea participării mai active a bărbaţilor şi femeilor în procesului decizional cât şi sporirea nivelului de transparenţă în activitatea Autorităţilor Publice Locale.

În cadrul Săptămînii Transparenţei se vor desfăşura mai multe dezbateri şi consultări locale ale Autorităţilor Publice Locale şi cetăţenilor pe teme relevante ca: modul de realizare a priorităţilor de dezvoltare a comunităţii, formarea şi alocarea resurselor bugetare locale, serviciile de comunale şi cele de amenajare a teritoriului, şa. Totodată, în această perioadă va fi distribuit ghidul cetăţeanului activ, care va oferi sugestii şi informaţii relevante despre modul în care cetăţenii se pot implica mai activ în procesul decizional local. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare estimează că în cadrul activităţilor vor fi implicaţi aproximativ 10 mii de bărbaţi şi femei.

Săptămîna Transparenţei se desfăşoară în contextul în care la 12 ani de la adoptarea Legii privind accesul la informaţie şi 4 ani de la adoptarea Legii cu privire la transparenţa procesului decizional numeroase studii  constată că Autorităţile Publice Locale nu au reuşit să pună în practică prevederile acestor acte normative  iar nivelul de informare a cetăţenilor şi disponibilitatea acestora de a se implica mai activ în procesul decizional este destul de mică.
Organizarea acţiunilor din cadrul săptămânii transparenţei este posibilă graţie ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului FHI360 Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP).

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns