De ce sunt periculoase declarațiile sexiste în spațiu public și cum influențează societatea?

De ce sunt periculoase declarațiile sexiste în spațiu public și cum influențează societatea?

Spațiul virtual din Republica Moldova s-a împărțit în două tabere după discursul unui medic obstetrician-ginecolog din Moldova. În primul rând, trebuie să subliniem importanța respectului și sprijinului pe care îl merită toate femeile după naștere. Femeile trec printr-un proces emoțional și fizic intens în timpul sarcinii și al nașterii, iar susținerea, îngrijirea și suportul familiei, în special al partenerului/soțului, este crucială.

În continuare, ne-am propus să explicăm de ce sunt periculoase astfel de declarații și cum ele influențează societatea.

Declarațiile expuse în cadrul emisiunii reprezintă un discurs sexist, care perpetuează stereotipurile și prejudecățile legate de aspectul fizic al femeilor, care reprezintă și o formă de discriminare în bază de gen și unul care afectează în mod negativ societatea în ansamblu. Acest discurs conține generalizări negative, judecăți superficiale și stereotipuri consolidate, care reduc femeile la obiecte pur estetice și limitează potențialul lor în funcție de aspectul fizic. Totodată, un astfel de discurs ”sugerează” femeilor că trebuie să se conformeze cu anumite idealuri de frumusețe definite de societate, ce poate crea presiune psihologică asupra femeilor și poate contribui la dezvoltarea problemelor legate de imaginea de sine, anxietate și chiar tulburări alimentare. Femeile care tocmai au născut, femeile care au trecut prin travaliu, un proces extrem de dureros, au dreptul să se bucure de venirea copilului și de acest proces în sine, fără să se preocupe de modul cum arată și cum sugerează/dictează societatea. Întâlnirea cu soțul/partenerul (precum și alți membri ai familiei) nu ar trebui să presupună o pregătire a aspectului fizic în această perioadă. În schimb, o prioritate pentru soțul/partenerul (precum și alți membri ai familiei) trebuie să fie pus pe recuperarea și bunăstarea femeii.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l învățăm și să-l conștientizăm ca și societate urmare a acestui discurs este că frumusețea unei persoane nu poate fi definită prin standarde preconcepute sau prin criterii rigide de conformare. Fiecare persoană este un etalon unic al frumuseții, iar aspectul său este o expresie a individualității. Iar toate deciziile legate de aspectul săi fizic sunt propriile decizii.  Deci, trebuie să sărbătorim și celebrăm diversitatea umană în toată splendoarea ei.

Implicarea partenerului/soțului în timpul sarcinii și nașterii este importantă și, contrar declarațiilor expuse, aduce beneficii pentru femeie și copil și consolidează relația între parteneri/soți. Și asta nu o spunem doar noi, dar și numeroasele studii și cercetări. Trebuie să recunoaștem că percepția ”tradițională” asupra sarcinii și nașterii, în care soțul nu-și are locul, este de fapt o viziune arhaică care s-a perpetuat în anumite culturi și societăți, fiind influențată de factorii culturali, religioși și roluri de gen. Astăzi, în secolul 21, societățile democratice, dezvoltate și care promovează egalitatea de gen și respectă drepturile omului, pun accentul pe parteneriatul dintre soți/parteneri în sarcină, naștere, precum și creșterea și îngrijirea copiilor.

Noi ne bucurăm mult că în spațiul public mulți tați și-au exprimat indignarea fermă față de aceste mesaje și au susținut mamele copiilor lor și au vorbit despre înțelegere, despre acceptare și mai cu seamă despre importanța participării la nașterea copilului, despre impactul pozitiv care îl are acest lucru asupra vieții de familie și împărțirea echitabilă a responsabilităților de îngrijire.

În anul curent, CPD a realizat un sondaj de opinie care a demonstrat că jumătate dintre femeile Republicii Moldova s-au confruntat cu cel puțin o formă de violență obstetrică sau ginecologică, fiind cazuri atât de abuz fizic, cât și verbal. Aproximativ fiecare a doua femeie care a născut a fost agresată verbal, umilită și batjocorită. Iar atunci când tatăl a fost prezent la naștere, aceste situații au fost nule, fapt susținut și de o serie de sondaje internaționale. Mai mult decât atât, studiile arată că rata de depresie post-natală (și nu ”psihoză”) este mult mai scăzută atunci când al doilea partener este implicat în totul procesul, atât pe parcursul sarcinii, cât și după naștere.

Responsabilitatea socială este un aspect extrem de important atunci când ești o persoană publică. Persoanele publice, fie că sunt politicieni, lideri de opinie, artiști sau influenceri, medici, au un impact semnificativ asupra societății. Cuvintele lor și acțiunile lor sunt urmărite și preluate de sute și mii de oameni. Din acest motiv, este important să se asigure că mesajele pe care le transmit nu au un impact negativ asupra societății, nu alimentează ura, intoleranța, nu promovează stereotipuri sau/și prejudecăți, nu alimentează conflictele sau divizează societatea. Persoanele publice trebuie să conștientizeze impactul pe care îl au asupra societății și să-și folosească platforma pentru a promova diversitatea, egalitatea și respectul reciproc. Iar în momentul în care apar astfel de discursuri, acestea nu trebuie trecute cu vederea și nici nu trebuie justificate, indiferent de statutul și realizările persoanei. Critica constructivă este instrumentul cel mai bun de informare și educare a societății.

 

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns