Vă îndemnăm ca în luna aprilie să inițiați conversații despre fenomenul hărțuirii sexuale şi metodele de combatere a acestuia

Vă îndemnăm ca în luna aprilie să inițiați conversații despre fenomenul hărțuirii sexuale şi metodele de combatere a acestuia

 

În aprilie este marcată Luna Conștientizării Asaltului Sexual. Misiunea acestei luni este de a crește gradul de informare a populaţiei cu privire la violența sexuală din întreaga lume, de a educa comunitățile despre cum să prevină și raporteze cazurile de violenţă.

Datele sondajelor CPD demonstrează că incidența hărțuirii sexuale a crescut pe parcursul ultimilor zece ani. Astfel, fiecare a cincea femeie angajată din Republica Moldova se confruntă cu unele forme subtile de hărțuire sexuală la locul de muncă, iar 4 din 100 se confruntă cu forme grave de hărțuire. Totodată, circa 20% dintre femei au fost supuse amenințărilor sau solicitărilor de a întreține relații sexuale la locul de studii. În pofida incidenței mari a cazurilor de hărțuire sexuală, doar 15% dintre femei le-au declarat.

Comunitatea are un rol important în procesul de combatere a fenomenului hărțuirii sexuale, motiv pentru care este indispensabil ca fiecare membru al acesteia să cunoască despre fenomenul hărţuirii şi să dispună de instrumentele necesare care ar facilita procesul de combatere a incidenţei şi prevalenţei violenţei sexuale (inclusiv prin oferirea suportului necesar celor ce s-au confruntat sau sunt expuşi riscului de a face faţă unei situaţii de hărţuire,  prin discutarea cu membrii comunităţii sau familiei despre manifestarea cazurilor de violenţă etc.).

CPD a elaborat mai multe materiale informative, accesibile pentru anumite categorii de persoane cu necesități speciale şi care pot fi utilizate drept suport de curs în activități de instruire şi informare pe o scală mai extinsă de persoane.În acest context, vă propunem 2 infografice (despre formele de hărțuire sexuală și procesul de raportare) și un video (despre diferența dintre flirt și hărțuire).

Vă îndemnăm ca în luna aprilie să inițiați conversații despre fenomenul hărțuirii sexuale şi metodele de combatere a acestuia. Conversaţiile date sunt necesare pentru a crea o cultură în care să putem vorbi despre consimțământ, limite și protecţie eficientă împortiva oricărei forme de abuz.

 

 

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *