Primele proiecte ale participantelor Programului ”Inspir-o!”

Primele proiecte ale participantelor Programului ”Inspir-o!”

Programul Național de Mentorat pentru Femei ”Inspir-o!”, organizat sub egida Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), se bucură deja de mari succese și realizări ale participantelor. Pe lângă toate cunoștințele acumulate de acestea de la mentorii, 11 dintre ele au reușit să se afirme prin intermediul a mici proiecte proprii, pentru care au primit subgranturi din partea ”Inspir-o!”. Deși majoritar proiectele încă sunt în proces de creare, 3 dintre ele deja au fost lansate. Astfel, Nighina Azizov, Corina Erhan și Nina Bria, au reușit să-și materializeze inițiativele de curînd, bucurîndu-se de aprecierea persoanelor implicate.

Inspirată de exemplul doamnelor de succes, dar și influențată de domeniul său de activitate, Nighina Azizov a lansat Școala Politică ”Femei implicate – Democrație consolidată”. Evenimentul a avut loc pe 19 mai, în deschiderea acestuia ținînd discursuri invitați speciali, printre care Vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici și Ambasadoarea Suediei în Moldova, Ingrid Tersman.  În cadrul școlii politice, 22 de participante urmează să aibă parte de sesiuni de instruire, în scopul dezvoltării abilităților de lider, cu precădere în sfera politică. Astfel, datorită cunoștințelor căpătate în acest proiect, care se va desfășura în perioada mai – august 2013, beneficiarele tind să devină adevărate lidere în comunitățile lor.

Cu aceeași dorință de dezvoltare a societății este și Nina Bria, care a lansat programul „Cursuri gratuite la Școala Voluntarilor Profesioniști”. Interesată de domeniul social, Nina și-a propus să ajute absolvenții clasei a 9-a din internatul de la Strășeni, prin anumite sesiuni de instruire în scopul dezvoltării personale. Ulterior, pe lângă aceste cunoștințe, copiii urmează să aibă întîlniri cu persoane de succes din sferele lor de interes. În acest mod, organizatoarea își propune să creeze o relație de mentorat miniaturală, axată pe ideea de potențial angajator – adolescent, întrucît aceasta reprezintă o cale mai sigură și rapidă spre o carieră de succes. Proiectul este unul de perspectivă, la următoarea ediție, Nina propunîndu-și să extindă limitele de vîrstă ale participanților la 15-17 ani.

Iar pentru că dezvoltarea noastră depinde de cea a mediului în care trăim, cel de-al treilea proiect, al Corinei Erhan, a venit să atragă atenția publică asupra problemei ecologice cu care ne confruntăm în prezent. Astfel, pe 18 mai, la Orhei, a avut loc ”Maratonul Ecologic”. Organizat de Centrul de Tineret Orhei în colaborare cu Consiliul Local al Tinerilor şi Consiliile Americane din Moldova. Acest eveniment a reunit oamenii cointeresați de situația ecologică a localității lor. Obiectivul Corinei, de a mări rata implicării civice a tinerilor din raion, a fost cu desăvîrșire realizat. Altfel, la final aceștia nu ar fi declarat că: ”A fost interesant!”, “Cel mai mult mi-a plăcut mersul pe drum. Toată lumea ne privea şi ne zîmbea!”, “Mai des ar trebui de organizat aşa ceva”, “E foarte plăcut să muncim împreună”. Totodată, de menționat că Maratonul a început cu înregistrarea participanților, care primeau tricouri în schimbul maculaturii aduse. Rezultatele campaniei de colectare vor fi aflate în ultima zi a lunii.  Proiectul va deveni o tradiție a Centrului de Tineret Orhei, pe viitor intenționînd să extindă parteneriatele, pentru un impact și mai mare.

Echipa ”Inspir-o !” se bucură pentru rezultatele frumoase ale participantelor și le urează succes în continuare, fiind sigură de aportul care îl vor aduce în comunitatea lor.

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns