Ghid pentru integrarea perspectivei egalității de gen în procesul de elaborare a politicilor publice

Ghid pentru integrarea perspectivei egalității de gen în procesul de elaborare a politicilor publice


Integrarea dimensiunii de gen se referă la o metodologie de aplicare a aspectelor de gen la nivel de strategii, politici, programe, proiecte. Aceasta presupune faptul că trebuie să se realizeze continuu o analiză a efectelor acestor strategii, politici și programe asupra femeilor și bărbaților, înainte de adoptarea oricăror decizii. Integrarea dimensiunii de gen în politicile publice implică evaluarea sistematică a nevoilor și priorităților femeilor și bărbaților și abordarea inegalităților existente în documentele de politici, astfel încât rezultatele să aibă un impact pozitiv asupra situației lor.
O politică publică trebuie să se preocupe de dimensiunea egalității de gen în măsura în care pe domeniul respectiv există inegalități semnificative. Dacă în anumite sectoare identificăm inegalități de gen destul de pronunțate, propunerea de politică se dovedește a fi extrem de relevantă. Cu cât politica publică se dovedește a fi mai relevantă dimensiunii de gen, cu atât mai mare poate fi impactul acesteia. Astfel spus, trebuie să existe o proporționalitate – pe măsura inegalităților din domeniu, politica publică trebuie să calibreze intervențiile sale corespunzător.
Ghidul propus reflectă etapele esenţiale a fi urmate, astfel încât politicile publice elaborate să fie sensibile şi relevante în a aborda eficient necesităţile specifice ale femeilor şi a bărbaţilor. Structurat în 4 capitole de bază, în conformitate cu etapele-cheie ale metodologiei de analiză propusă1, documentul vine să ofere o îndrumare teoretică pentru persoanele responsabile de elaborarea, monitorizarea şi evaluarea unui document de politică publică, fiecare etapă fiind completată de exemple practice.
Ghidul pentru integrarea perspectivei egalității de gen este destinat utilizării de către instituțiile publice în procesul de elaborare a politicilor publice. Scopul aplicării acestui ghid este de a îmbunătăți calitatea politicilor publice prin integrarea perspectivei egalității de gen, ceea ce contribuie implicit la mărirea impactului politicii publice prin adresarea inegalităților de gen. Ghidul prevede o metodologie, care este un instrument complementar universal pentru procesul de elaborare a documentelor de politici.

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns