Coaliția pentru incluziune și nediscriminare lansează Campania #PunctPeUră!Votați301!

Coaliția pentru incluziune și nediscriminare lansează Campania #PunctPeUră!Votați301!

Astăzi, 16 februarie 2021, Coaliția pentru incluziune și nediscriminare (CIN) lansează Campania „#PunctPeUră!Votați301!”.Scopul Campaniei este de a cere autorităților statului reluarea procesului de definitivare și adoptare a proiectului de lege 301/2016 privind reglementarea infracțiunilor motivate de prejudecată. 

Campania este organizată în contextul în care pe data de 8 decembrie 2016, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în prima lectură proiectul de lege nr. 301, iar pe 5 martie 2020, au fost organizate ultimele consultări pe marginea acestuia de către Comisia Juridică, Numiri și Imunități. Ulterior, pe data de 6 martie 2020, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, Comisia de fond a solicitat transferarea examinării proiectului de lege nr. 301 pentru o altă zi, pe motivul necesității examinării propunerilor înaintate de societatea civilă și definitivarea proiectului până la examinarea în lectura a doua. Aceasta a fost o ultimă acțiune cunoscută publicului larg despre evoluția acestui proiect. 

Tergiversarea nejustificată a procesului de definitivare a proiectului de lege determină nesancționarea discursului și infracțiunilor motivate de prejudecată.

Cu regret, deși au trecut cca. 5 ani de la votarea proiectului de lege în prima lectură, nu au fost înregistrate progrese în definitivarea acestuia. În același timp, discursul de ură rămâne în mare parte nesancționat, în pofida unui număr mare de cazuri identificate în spațiul public și în mass-media, iar crimele bazate pe prejudecată nu sunt calificate ca atare, agresorii fiind pedepsiți doar pentru tâlhărie sau huliganism. De asemenea, nu se cunosc motivele statului în tergiversarea procesului legislativ, ignorarea și strămutarea acestor amendamente pe plan net inferior în comparație cu alte proiecte de lege.

Pe 5 februarie 2021, CIN a expediat în adresa  Comisiei Juridice, Numiri și Imunități a Parlamentul Republicii Moldova, precum și Președintei R.M. Dnei Maia Sandu,  o petiție prin care solicită în mod repetat reluarea procesului de definitivare a proiectului de lege 301/2016 și înaintarea lui spre aprobare Parlamentului R.M., precum și informarea cu privire la  motivele tergiversării procesului de definitivare al  proiectului.  

CIN consideră că societatea este în drept de a cere răspuns și de a cunoaște justificările statului în tergiversarea procesului legislativ, ignorarea și strămutarea acestor amendamente pe plan net inferior în comparație cu alte proiecte de lege. 

CIN îndeamnă  cetățenii activi să se implice în această campanie pentru a cere un răspuns de la parlamentarii/-tarele noștri/noastre. Puteți  expedia un demers către membrii Comisiei Juridice, Numiri și Imunități a Parlamentului Republicii Moldova. Formularul de petiție poate fi preluat de pe pagina de Facebook a CIN. Petiția semnată poate fi expediată personal de către Dvs. sau poate fi expediată în adresa secretarului CIN pe adresa: secretariat.cin@gmail.com

Campania „#PunctPeUră!Votați301!” se va desfășura până pe data de 1 martie 2021 și va include mai multe acțiuni. Urmăriți pagina de facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile. 

Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare (CIN) este o platformă de advocacy, formată din 14 ONG-uri care militează pentru drepturile omului, inclusiv ale persoanelor cu dizabilități, victimelor violenței în familie, minorităților etnice, persoanelor LGBT+ etc.
CIN a fost creată în cadrul proiectul „Advocacy pentru o protecţie mai bună împotriva discriminării” implementat de Fundația Est-Europeană (FEE) şi Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în colaborare cu Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii. Acest proiect este finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat de Suedia. 

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns