Moldova a avansat cu 56 poziții în clasamentul mondial privind numărul de femei în organul legislativ

Moldova a avansat cu 56 poziții în clasamentul mondial privind numărul de femei în organul legislativ

În Parlament vor fi cele mai multe femei din istoria Moldovei. Sistemul de cotă dublă (cota de reprezentare de 40% și prevederi de poziționare pe liste), aplicat pe deplin pentru prima oară în acest scrutin electoral, a crescut șansele femeilor de a accede în funcții decizionale. În acest scrutin electoral, s-a înregistrat cea mai mare pondere a femeilor candidate la funcția de deputată – 46,6%. Indicele este cu 12% mai mare decât cel din 2019 și cu 16% mai mare decât în 2014. Totodată, a crescut numărul femeilor candidate plasate pe locurile eligibile pentru mandatul de deputat/ă în Parlamentul Republicii Moldova. Astfel, după procesarea 100% din totalul proceselor-verbale a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, în legislativ vor fi 40 de deputate, ceea ce reprezintă 39,60%.

De pe locul 83 pe locul 27 în clasamentul mondial privind numărul de femei în organul legislativ. Dacă în 2020, conform datelor oferite de Banca Mondială, Moldova se clasa pe locul 83, cu 25 % de femei deputate. După rezultatele alegerilor anticipate din 11 iulie 2021, Moldova se află în top 30 de țări în clasamentul mondial privind numărul de deputate în legislativ. Procentul femeilor în organul legislativ al țărilor variază considerabil. Mai jos sunt prezentate 30 de  țări unde procentajul femeilor deputate este cel mai mare.

În același timp, în spațiul UE, Moldova se află pe locul 12. Analizând datele cu privire la ponderea femeilor deputate în spațiul UE, Suedia este pe primul loc cu 47% de femei deputate, urmată de , Finlanda, Andorra, Spania, Elveția, Belgia, Norvegia, Franța, Danemarca, Portugalia, Belarus.

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns