„LOCUL FEMEILOR” ÎN ALEGERI: Analiza preliminară a candidaților pentru alegerile parlamentare din 2019 prin prisma dimensiunii egalității de gen

„LOCUL FEMEILOR” ÎN ALEGERI: Analiza preliminară a candidaților pentru alegerile parlamentare din 2019 prin prisma dimensiunii egalității de gen

În ultimii zece ani femeile au deținut mai puțin de o cincime din mandatele de deputați.În perioada 1990-2005 numărul de femei deputate crescuse semnificativ, atingând în Parlament circa 20% (de la 3,8% în 1990 la 20,9% în 2005). Ulterior, evoluția ponderii femeilor pe listele de candidați, dar și în rândul deputaților în Parlament, a stagnat.

În anul 2016 au fost aprobate modificări esențiale ale legislației în ceea ce privește asigurarea principiului egalității de gen în politică. În conformitate cu prevederile art. 46, al.(3) al Codului Electoral în vigoare din 14 aprilie 2016[1], partidele politice au fost obligate să respecte cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe la etapa  întocmirii listelor de candidați pentru alegerile parlamentare și locale.

Schimbarea sistemului electoral, în 2017,reduce eficacitatea cotei de gen. În 2017, Republica Moldova a trecut la un nou tip de sistem electoral: de la cel proporțional la sistemul de tip mixt[2]. Deputații, conform noului tip de sistem electoral, vor fi aleși: (i) pe circumscripțiile naționale – 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale(pe listele de partid) și (ii) pe circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar (câte un reprezentant de la fiecare circumscripție)[3]. Întrucât prevederile pentru cota de gen se refereau la listele de candidați, odată cu introducerea sistemului mixt, se va reduce drastic efectul scontat al prevederilor cotei de gen, deoarece ele vor fi aplicate doar pentru lista de 50 de candidați atât la alegerile parlamentare, cât și la cele locale.

Pe 26 decembrie 2018 a început procesul de desemnare și înregistrare a listelor de candidați/candidate pentru parlamentarele din 2019. Până în prezent, 9 partide au depus documentele la Comisia Electorală Centrală pentru a fi înregistrați în calitate de concurenți electorali.

La data de 21 ianuarie 2019, Comisia Electorală Centrală are publicate listele de candidați pentru circumscripția națională a 6 concurenți electorali:

  • Blocul Electoral „ACUM Platforma DA și PAS” (54 de candidați);
  • Partidul Democrat din Moldova ( 53 de candidați);
  • Partidul Politic “Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” ( 54 de candidați).
  • Partidul Comuniștilor (50 de candidați);
  • Partidul Politic ”Șor” (51 de candidați)
  • Partidul Politic Mișcarea Populară Antimafie (32 de candidați).

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD)a analizat modul în care partidele politice au respectat principiul egalității de gen în procesul de desemnare a candidaților atât pentru circumscripția națională, cât și pentru circumscripțiile uninominale.

Constatările a se vedea în documentul atașat.[1]
Legea nr 71 din 14.04.2016,http://lex.justice.md/md/365019/

[2]Conform Codului Electoral, art. 78, alegerile Parlamentului se efectuează în baza unui sistem de vot mixt (proporțional și majoritar) într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripție națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

[3]Circumscripție electorală– unitate electorală administrativă în care se organizează și se desfășoară alegerile și referendumurile; Circumscripție națională – circumscripție electorală de nivel național în care se organizează și se desfășoară alegerile deputaților în Parlament în baza votului reprezentării proporționale pe listele de partid; Circumscripție uninominală – circumscripție electorală în care se organizează și se desfășoară alegerile unui singur mandat de deputat în Parlament în baza votului majoritar;http://www.cec.md/files/files/Legi/Codul%20electoral(1).pdf

7253_egalitatea_de_gen_analiza_listelor_de_candidaţi_roengl

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *