Centrele de tineret au un impact pozitiv asupra dezvoltării tinerilor din Republica Moldova

Centrele de tineret au un impact pozitiv asupra dezvoltării tinerilor din Republica Moldova


Centrele de tineret au un impact pozitiv asupra dezvoltării tinerilor din Republica Moldova. Conform studiului ”Analiza percepțiilor beneficiarilor Centrelor de tineret cu privire la accesul, relevanța și calitatea serviciilor prestate”*, peste 70% din tinerii care au folosit   serviciile și/sau programele oferite de Centrele de tineret apreciază calitatea lor cu ”foarte bine”. Aceștia atestă un impact pozitiv al Centrelor asupra comportamentului lor, cum ar fi: creșterea încrederii în sine, sporirea activismului civic, obținerea recunoașterii și aprecierii celor din jur și o organizare mai bună a programului.

Centrele de tineret sunt instituții publice care funcționează în toată țara și oferă un spectru larg de servicii și programe fără plată, cu acces egal pentru fiecare tânăr. Potrivit sondajului, în topul  preferințelor se află programele de instruire nonformală (66%), activitățile de voluntariat (52%), cele de animare a timpului liber (41%) și inițiativele civice (40%). Tinerii consideră că aceste servicii sunt relevante pentru ei și apreciază faptul că sunt consultați la elaborarea lor, astfel ei simt că opinia lor este luată în considerare.

Mihaela Guțu are 15 ani și frecventează Centrul de tineret Sângerei, unde preferă să participe la activitățile de instruire nonformală și voluntariat. Tânăra spune că este captivată de metodele abordate în activitățile de dezvoltare personală și se bucură că, alături de colegii ei, poate lansa, dar și participa la inițiativele civice comunitare: ”Centrul de tineret ne ocupă timpul cu activități utile pentru noi. Observăm și apreciem faptul că, opinia tuturor este luată în calcul, iar activitățile planificate, proiectele sunt alese împreună cu tinerii. Prin acest fapt este inspirată ideea de înțelegere și conlucrare cu tinerii, ceea ce permite tânărului să se formeze armonios, într-un spațiu sigur și prietenos, ghidați de lucrătorii de tineret”, susține tânăra.

Conform Formularul statistic de raportare**, cele 44 de Centre de tineret municipale/raionale, dar și filialele din zonele rurale au găzduit anul trecut peste 3500 de activități cu participarea și implicarea tinerilor.

”Dezvoltarea și extinderea teritorială a serviiciilor și programelor  pentru tineri , la nivel local constituie o prioritate a sectorului  de tineret. În ultimii ani, autoritățile și partenerii de dezvoltare au depus eforturi substanțiale în vederea consolidării capacităților Centrelor de tineret,  diversificării serviciilor și sporirii calității și accesibilității acestora  și ne bucurăm să vedem impactul pozitiv al acestora asupra tinerilor”, a declarat Ivan Gheorghiu, Secretar de Stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Întrebați despre cum percep influența activității Centrului de tineret asupra lor, majoritatea tinerilor au menționat că, datorită serviciilor și programelor desfășurate, au reușit să-și îmbunătățească abilitățile de organizare și de lucru în echipă, dar și să depășească barierele de comunicare cu semenii lor, prin urmare au devenit parte a unei echipe sau rețele.

”Centrele de tineret reprezintă o platformă pentru educație și dezvoltare non-formală a tinerilor, care îi ajută să evite riscurile de comportament și să-și realizeze potențialul. Aici cresc viitorii lideri, care propulsează Republica Moldova spre un viitor mai bun și este nevoie să investim în continuare în modernizarea serviciilor și consolidarea acestor instituții”, a declarat la rândul său Nigina Abaszada, Reprezentanta UNFPA în R. Moldova.

Rezultatele studiului mai arată o dinamică pozitivă a realizării programului Fondului Comun, prin eforturile de instruire a resurselor umane. Tinerii care frecventează Centrele de tineret (peste 70% din respondenți) au apreciat atitudinea și profesionalismul lucrătorilor de tineret.

”Impactul activității Centrelor de tineret încă urmează să fie resimțit în comunități. Totuși, pentru ca acest lucru să se realizeze, trebuie consolidat potențialul lucrătorilor de tineret și al Autorităților Publice Locale de a facilita implicarea tinerilor în viața comunității și în procesul decizional”, a menționat Radu Danii, coordonatorul național al programului Guvernare Locală de la Biroul de cooperare al Elveției.

Studiul a fost realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, cu suportul financiar al Fondului comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova al Ministerului Educației, Culturii și CercetăriiBiroul de cooperare al Elveției și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație.

Conform Raportului statistic privind activitatea Centrelor de tineret**, la sfârșitul anului 2020, în Rețeaua Centrelor de tineret din Moldova activau 92 de angajați în cadrul a 22 Centre raionale/municipale și alte 22 filiale în zonele rurale ale țării.

Notă: *Analiza a fost elaborată în baza datelor colectate prin intermediul unui sondaj de opinie, telefonic. Volumul eșantionului: 201 persoane cu vârstă de 15-24 ani, aliator, cu o eroare maximă de +6,9%. Baza de eșantionare: lista de numere de telefon ale tinerilor care au beneficiat de serviciile și/sau programele desfășurate de Centrele de tineret. Modul de selecție: selecție aleatorie a numerelor de telefon. Datele au fost colectate în perioada 18-22 noiembrie 2020 de către Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”. Chestionarul a fost redactat în limbile română şi rusă, oferindu-se respondenților posibilitatea de a alege versiunea potrivită.

** Formularul statistic de raportare  are scopul de a aduna informația despre activitatea Centrelor de tineret (Ct) și de a cunoaşte particularitățile serviciilor oferite de Ct şi tinerii, care utilizează aceste servicii. Raportul analitic reprezintă efortul comun al Ministerului Educației Culturii  și Cercetării (MECC) și UNFPA Moldova de a analiza activitatea Ct. UNFPA Moldova susține MECC în analiza datelor statistice privind activitatea Ct pentru al doilea an consecutiv.

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *