Organizațiile societății civile își exprimă îngrijorarea cu privire la anularea programului prelungit în școli

Organizațiile societății civile își exprimă îngrijorarea cu privire la anularea programului prelungit în școli


Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), împreună cu membrii Coaliției pentru Incluziune și Nediscriminare (CIN), își exprimă îngrijorarea profundă față de recenta decizie de anulare a programului prelungit în școli. În acest context, au expediat un apel către autoritățile competente, evidențiind preocupările și solicitările lor. 

”Această măsură are potențialul de a afecta mii de familii din mun. Chișinău, punând o presiune nejustificată pe părinți și complicând reconcilierea responsabilităților casnice cu locul de muncă.”, menționează semnatarii. 

Analiza Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) arată că, în mod particular, femeile vor fi afectate de această decizie, deoarece ele își asumă preponderent rolul de îngrijire a copiilor, o realitate susținută de stereotipurile de gen din societate. Datele BNS evidențiază o rată de inactivitate economică ridicată în rândul femeilor cu copii, accentuând astfel disparitățile de gen pe piața muncii. Anularea programului prelungit va agrava această problemă, limitând accesul femeilor la piața muncii și reducându-le șansele de avansare profesională.

În plus, anularea programului prelungit în școli ridică serioase îngrijorări privind siguranța copiilor. Lipsa unui mediu supravegheat după orele școlare îi poate expune pe copii la riscuri sporite de accidente și influențe negative. Datele Inspectoratului General al Poliției indică un număr alarmant de incidente implicând copii, subliniind necesitatea unui mediu sigur și structurat pentru aceștia după terminarea programului școlar.

În același timp, anularea programului prelungit limitează dezvoltarea socială și școlară a copiilor. Lipsa unui mediu educațional structurat după orele de clasă le reduce accesul la activități de învățare și interacțiune socială, ceea ce poate avea efecte negative pe termen lung asupra abilităților lor de comunicare și adaptare socială.

”Prin urmare, solicităm reevaluarea urgentă a deciziei de anulare a programului prelungit în școli și implementarea unor măsuri care să sprijine familiile, precum deduceri fiscale suplimentare pentru părinții cu copii în educație timpurie și acordarea indemnizații pentru părinții solitari în cazul închiderii instituțiilor de învățământ. De asemenea, subliniem necesitatea identificării soluțiilor pentru îngrijirea copiilor în perioada vacanței de vară, o perioadă dificilă pentru părinți din cauza extinderii sale pe trei luni.”, se menționează în apel. 

Act-de-Poziție-anulare-program-prelungit

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns