Inegalitățile de salarii și pensii dintre femei și bărbați în 2018

Inegalitățile de salarii și pensii dintre femei și bărbați în 2018

La 20 februarie 2019 marcăm Ziua Egalității Salariale” în Moldova (Equal Pay Day). Aceasta este o zi simbolică, care semnifică numărul de zile care trebuie o femeie să le lucreze adăugător pentru a câștiga un venit echivalent cu venitul înregistrat de un bărbat în anul anterior. Anual, în baza datelor statistice oferite de BNS, cu referire la câștigul salarial al femeilor și al bărbaților, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) determină această zi calendaristică. Conform calculelor, în anul curent o femeie a trebuit să lucreze până la data de 20 februarie pentru a atinge valoarea câștigului unui bărbat în anul precedent.

Femeile angajate continuă a fi dezavantajate în plan salarial comparativ cu bărbații. Discrepanța între salariul mediul al femeilor și bărbaților înregistrează o ușoară scădere, de la 14,5% în 2016 la 13,5% în 2017. Cu toate acestea, dacă analizăm doar sectoarele economiei unde salariul mediu al femeilor este mai mic comparativ cu cel al bărbaților, atunci pierderea financiară anuală a acestora este în continuă creștere, atingând valoarea de 12.133 MDL în 2017, fiind cu 6pp mai mare față de anul precedent.

Diferența salarială este mai mare în sectoarele mai bine plătite. Datele statistice indică faptul că în sectoarele cu salariu mediu mare diferențele salariale cresc, ca rezultat al remunerării inechitabile. Anume în aceste sectoare există o discrepanță mare între salariul managerilor și angajaților de la baza piramidei. Această inegalitate afectează, în mare parte femeile, întrucât acestea din urmă sunt subreprezentate în structurile de top management.

Inegalitățile de gen în pensii sunt considerabile și au sporit semnificativ în ultimii ani. În conformitate cu ultimele date prezentate de BNS, pentru 2017 media anuală nominală pe republică a decalajului a înregistrat 3.763 MDL. Procentual aceasta se egalează cu 19%. În ultimii ani situația s-a agravat, tendință ce se răsfrânge nefavorabil asupra femeilor beneficiare de pensie.

În documentul atașat sunt reflectate principalele constatări în ceea ce privește diferențele de gen în salarii și pensii, date actualizate pentru 2017, inclusiv și unele recomandări ce vor contribui la diminuarea sau depășirea acestor inegalități.8524_inegalitatile_de_gen_in_salarii_si_pensii_2018_final

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *