Studiu: Mai multe creșe publice ar susține familiile din Republica Moldova să aibă numărul dorit de copii

Studiu: Mai multe creșe publice ar susține familiile din Republica Moldova să aibă numărul dorit de copii

Extinderea serviciilor de creșă ca parte a politicilor prietenoase familiilor este o necesitate care ar sprijini părinții să aibă numărul dorit de copii și să-și atingă aspirațiile profesionale și personale. Acestea sunt concluziile dezbaterii publice „Politici familiale pentru o fertilitate dorită: mai multe creșe în sprijinul părinților”, desfășurată de Fondul ONU pentru Populație Moldova (UNFPA) în colaborare cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD).

În cadrul evenimentului a fost prezentat studiul „Fondul Național de Creșă”, ca o soluție pentru extinderea serviciilor de creșe publice. Asta în contextul în care, în anul 2020, în medie, doar 11% din numărul total al copiilor de până la 3 ani erau încadrați în instituțiile de educație timpurie.

„UNFPA, prin Programul de Reziliență Demografică, își propune să sprijine Guvernul Republicii Moldova să răspundă la provocările demografice actuale, oferind soluții pentru ca familiile să aibă numărul dorit de copii. Politicile familiale sensibile la gen, care presupun locuri de muncă prietenoase familiei, precum și servicii de creșe publice accesibile pentru copiii mai mici de 3 ani, sunt componente esențiale în acest sens. Aceste măsuri ar ajuta femeile și bărbații să îmbine viața de familie și cea profesională, fără a fi nevoiți să facă sacrificii în acest sens”, a declarat Reprezentanta Rezidentă UNFPA, Nigina Abaszada.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2020, aproape toate femeile cu copii de până la 3 ani nu erau angajate în câmpul muncii. Conform datelor Studiului Generații și Gen (GGS), în Republica Moldova, mai mult de jumătate din populație consideră că numărul ideal de copii în familie este de cel puțin 3, în timp ce în realitate au mai puțin de doi.

Studiul „Fondul Național de Creșă”, realizat de CPD, arată că pentru a crea mai multe servicii de creșe și a încuraja astfel fertilitatea dorită, autoritățile centrale trebuie să aloce mai multe resurse financiare, dar în prezent nu există o linie de finanțare bugetară dedicată creșelor, acestea fiind incluse în linia de finanțare a grădinițelor.

Aliona Crețu, şefa Serviciului Politici Demografice din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, a menționat că: „Ministerul Muncii și-a propus să implementeze un șir de măsuri, precum flexibilizarea concediului paternal, extinderea serviciilor de îngrijire a copiilor, menite să contribuie la atingerea fertilității dorite și la bunăstarea familiilor din țară”.

Deputata în Parlamentul Republicii Moldova, Marina Morozova a reiterat sprijinul Legislativului față de promovarea politicilor prietenoase familiilor.

„Rolul nostru este să venim cu propuneri și soluții, așa încât femeile să revină ușor în câmpul muncii”, a declarat deputata.

Potrivit experților CPD, crearea Fondului Național de Creșă este răspunsul eficient ce va permite redirecționarea resurselor la cererea autorităților publice locale, pentru a institui creșe în localitățile unde este nevoie. În acest sens, experții anticipează investiții de cel puțin 15 milioane de euro și recomandă utilizarea experienței Fondului de Investiții Sociale din R. Moldova. După crearea și extinderea serviciilor de creșe, până în 2026, 30% dintre copiii de până la 3 ani ar putea merge la creșe. Asta, în condițiile în care vor crește și transferurile de la bugetul de stat pentru educația timpurie pentru a acoperi costurile de întreținere cu aproximativ 10%.

„Serviciile de creșă sunt o prioritate pentru stat, însă pe lângă crearea infrastructurii și investițiile în dotarea acestora, trebuie să ținem cont de modul în care acestea vor fi instituționalizate, reglementate și cum va fi asigurată sustenabilitatea instituțiilor de educație timpurie”, a precizat Ana Mardare, Secretar de stat în domeniul Dezvoltare Regională, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

La eveniment au participat experți, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, societății civile, precum și reprezentantele UN Women, Dominika Stojanovka și UNICEF Moldova, Maha Damaj.

Acesta este un prim eveniment public prin care sunt demarate consultările publice privind necesitatea creării unui Fond Național de Creșe și de prioritizare a politicilor publice menite să contribuie la reconcilierea vieții de familie cu cea profesională. Consultările se înscriu în programul UNFPA de Reziliență Demografică, care are drept scop susținerea Republicii Moldova și altor țări  din regiune în elaborarea politicilor demografice bazate pe necesitățile oamenilor, pentru a răspunde provocărilor legate de scăderea numărului populației, a consolida capitalul uman și a defini un viitor prosper pentru fiecare.

*Evenimentul a fost desfășurat în cadrul proiectului regional „Mai multe oportunități: Politici familiale sensibile la gen în Balcanii de Vest și Republica Moldova”, implementat de Fondul ONU pentru Populație, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns