Buna guvernare şi watchdog comunitar prin acţiuni de advocacy şi lobby pentru transparenţă

Buna guvernare şi watchdog comunitar prin acţiuni de advocacy şi lobby pentru transparenţă

Reprezentante a 12 ONG-uri locale participante la Laboratorul de acţiune şi participare comunitară s-au întâlnit la 22 iunie, la Chişinău, la sediul Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare” pentru a împărtăşi realizările şi istoriile de succes pe care acestea le-au înregistrat pe parcursul desfăşurării campaniilor de promovare a Angajamentului pentru transparenţă şi participare, dar şi pentru a discuta impedimentele şi lecţiile învăţate în acest proces.

Pe parcursul a o lună de zile înaintea Alegerilor Locale 2011, organizaţii neguvernamentale din diferite zone ale republicii au organizat o gamă largă de activităţi, care au reuşit să capteze atenţia tuturor actorilor comunitari, sensibilizând opinia publică referitor la necesitatea şi importanţa asigurării bunei guvernări la nivel local, a transparenţei şi participării cetăţenilor la procesul de luare a deciziilor. În localităţile Cahul, Teleneşti, Râşcani, Gura Galbenei, Satul Nou, Dobruşa, Cuşmirca, Olişcani, Chipeşca, Izvoare, Bobeica, Oxentea au fost desfăşurate astfel de activităţi ca: conferinţe, mese rotunde, dezbateri publice cu invitaţia candidaţilor la funcţia de primar şi consilier local, acţiuni de informare în cadrul „Săptămânii transparenţei”, boxă de idei, „ungheraş al transparenţei” în bibliotecă, flashmob… Centrul Multifuncţional de Educaţie, Informare, Cultură din Teleneşti a editat şi un ghid informativ, întitulat „Pe cine alegem să ne guverneze oraşul şi raionul în următorii 4 ani?”. Iar Asociaţia Obştească ,,Speranţa-Cim” din Gura Galbenei, raionul Cimişlia a organizat scenete de teatru social.
Reprezentantele ONG-urilor participante au confirmat importanţa şi utilitatea a astfel de activităţi la ele în comunităţi, deoarece până în prezent se resimte lipsa de informare a cetăţenilor de rând, inclusiv ale candidaţilor la funcţiile eligibile în APL, care, spre exemplu nu cunosc în detalii care ar fi atribuţiile primarului şi a consilierilor locali; nu ştiu despre existenţa legilor privind accesul la informaţie şi transparenţa în procesul decizional, etc.
De asemenea, aceste iniţiative democratice au sporit gradul de credibilitate a echipelor de implementare; au contribuit la şcolarizarea populaţiei privind drepturile lor; au încurajat participarea şi mobilizarea comunitară. A fost salutabilă şi participarea a unui număr considerabil de voluntari, în special din partea tinerilor, în realizarea activităţilor sus-menţionate, fapt ce a asigurat acestora un efect multiplicator.
***
Partea a doua a atelierului de lucru din 22 iunie a fost axată pe elaborarea şi implementarea la nivel comunitar a campaniilor de advocacy şi lobby pentru asigurarea transparenţei şi a bunei guvernări. În efortul de watchdog comunitar, acţiunile de pledoarie publică reprezintă un instrument eficient, deoarece  advocacy reprezintă un serviciu pentru comunitate, fiind un proces de implicare a cetăţenilor ce fac eforturi de a influenţa politicile publice şi implicit, de a promova schimbările sociale. În acelaşi timp, advocacy este un proces de informare şi asistare a factorilor de decizie, în condiţiile în care numai cu informaţii bune se pot lua decizii bune.
În baza celor învăţate şi discutate la sesiunea „Buna guvernare şi watchdog comunitar prin acţiuni de advocacy şi lobby pentru transparenţă”, ONG-urile beneficiare vor organiza ulterior în comunităţile lor de origine campanii de advocacy pentru transparenţă, care vor fi orientate în special pe determinarea aleşilor locali care au semnat Angajamentul pentru transparenţă şi participare să respecte cu bună credinţă obligaţiunile şi responsabilităţile asumate prin semnarea acestui document.
Activităţile realizate sunt parte componentă a proiectului „Laborator de acţiune şi participare comunitară”, implementat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” în cadrul Programului de Granturi pentru Democraţie al Ambasadei SUA în Moldova.

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *