Cu pași mici au reușit!

Cu pași mici au reușit!

Echipa comunitară ”Pro-Incluziune” din s. Zastînca, r. Soroca, condusă de lidera Galina Tonofa, a reușit să implementeze proiectul ”Dezvoltarea și fortificarea organismului copiilor de vârstă fragedă în timpul plimbărilor la aer liber”, prin care a amenajat un teren de joacă dotat cu echipament sportiv specific vârstei copiilor de vârstă preșcolară, un spațiu sigur pentru desfășurarea activităților în aer liber. În același timp, proiectul a sporit nivelul de participare a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor, i-a mobilizat pentru implicare în soluționarea problemelor comunitare, astfel asigurând o dezvoltare incluzivă a localității.

– Cum s-a ajuns la această idee de proiect?, – o întrebăm pe Galina Tonofa.

  • Locuitorii comunei mereu au avut un interes sporit de a se implica și participa la soluționarea diverselor probleme comunitare, pe măsura posibilităților. După ce localitatea a fost selectată pentru a participa la Programul de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă ”Inspiră și pe Alții!”, oamenii au văzut o oportunitate reală de a schimba ceva. După multe discuții și păreri împărțite, prioritate a fost acordată problemei dezvoltării fizice a copiilor de vârstă fragedă. În 2017 grădinița a beneficiat de un suport financiar pentru a construi o anexă/grupă pentru copiii de vârstă 1-3 ani, astfel asigurând toți băiețașii și fetițele din sat cu dreptul la educație timpurie. Așadar, am decis să continuăm cu acest demers și să amenajăm un spațiu în care micuții să se dezvolte, să socializeze și să crească sănătoși.

Toate aceste realizări au fost posibile doar cu ajutorul echipei pe care ați reușit să o creați. Ce rol a avut echipa și cât de important este că aceasta să fie una consolidată și incluzivă?

  • Am pornit cu o echipă de cinci persoane, dar pe parcurs am reușit să adunăm oameni din diverse categorii, respectând principiul incluziunii. La moment suntem 26 de membri, dintre care 18 femei și 8 bărbați, 7 tineri, 4 persoane cu dizabilități și 6 cu risc sporit de marginalizare. Dar nu ne oprim aici, echipa va crește și se va consolida, astfel reușind să implice cât mai mulți cetățeni în consultările ce țin de problemele comunității, oferind oportunități pentru ca fiecare participant și participantă să se expună, să se simtă important/ă și să aducă la cunoștință nevoile grupului de săteni pe care îl reprezintă.

Lecția cea mai importantă pe care am învățat-o cu toții este că doar împreună putem reuși, având o echipă care este motorul și generatorul de inițiative și acțiuni. Parteneriatele sunt esențiale în astfel de proiecte. Așa am făcut și noi – am semnat un acord de parteneriat între echipa comunitară, APL, IP Gimnaziul „Nicolae Cornea”, Biblioteca Publică Zastînca, IET „Andrieș”. Am fost și suntem uniți, activi, ne-am implicat în soluționarea și a altor probleme comunitare, precum și în asigurarea transparenței și a bunei guvernări la nivel local.

V-ați confruntat cu multe bariere pe parcursul implementării proiectului?

  • La începutul proiectului am anticipat posibile riscuri care ar fi putut influența rezultatele așteptate, cum ar fi lipsa surselor financiare din partea APL, întârzieri cu execuția lucrărilor, indiferența unor cetățeni, dar am reușit să le facem față și practic nu s-au manifestat. Însă dificultăți ne-a creat pandemia COVID-19, din cauza căreia s-a redus numărul persoanelor ce au participat la activități (munca de voluntariat, instruiri, concursuri). Ne-am fi dorit să mobilizăm mai multă lume, să implicăm mai mulți voluntari, să sensibilizăm mai mulți părinți direct. Dar am reușit să o facem și cu un număr mai mic, și indirect.

Proiectul a ajuns la final, dar tinerii din localitatea Zastînca vor continua să se manifeste ca cetățeni activi în dezvoltarea continuă a comunității, având sprijinul celorlalți locuitori ai satului, și nu doar.

Dacă e să vorbim despre rezultatele cu care vă mândriți, care sunt acestea?

  • În primul rând, ne mândrim cu echipa, care acum este una consolidată, cu delegarea eficientă a sarcinilor între membri și membre. Am învățat să ne ascultăm unii pe alții și să ne susținem. Doar prin comunicare cu cetățenii am aflat cu ce probleme reale se confruntă. Am devenit mai informați cu privire la drepturile noastre de a ne implica în procesul decizional, precum și mai vizibili și mai cu autoritate în comunitate.
  • Prin implementarea proiectului am fost auziți și susținuți. Dialogul și parteneriatele create au avut un impact pozitiv. Împreună am creat un mediu securizat pentru o educație și dezvoltare armonioasă, sănătoasă a copiilor.
  • Schimbarea atitudinii părinților față de propriii copii în ceea ce privește dezvoltarea și importanța activităților fizice într-o eră a digitalizării, când ducem un mod de viață sedentar cu consecințe grave asupra sănătății.
  • Încurajarea și dezvoltarea voluntariatului. Oamenii au dat dovadă de responsabilitate implicându-se în proiect prin muncă de voluntariat.
  • Crearea grupului ”Părinți solidari”, care împreună cu echipa comunitară se vor include în soluționarea altor probleme comunitare, precum și în asigurarea transparenței și a bunei guvernări la nivel local. Grupul ”Părinți solidari” își va lărgi aria de preocupare, vor antrena și părinți cu copii de vârstă mai mare, vor sensibiliza comunitatea și cu privire la alte probleme identificate, vor menține dialogul dintre părinți/comunitate și APL.

Noi, echipa comunitară ”Pro-Incluziune”, vom continua să fim activi și implicați, astfel, încât problemele comunității să fie puse pe agenda consiliului local, și împreună să aducem schimbarea spre bine în localitatea noastră. Este mult de lucru, dar suntem siguri că, pas cu pas, vom reuși!

Pozele din acest articol reprezintă activitatea echipei comunitare, inclusiv din perioada de până la pandemia cu COVID 19.

Proiectul comunitar este realizat prin Programul de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă, componentă a proiectului “Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *