Reconcilierea vieții de familie cu cea profesională – Recomandări de Politici
De-a lungul anilor, reconcilierea vieții de familie cu cea profesională a constituit o provocare, în special în contextul implicării reduse a taților în creșterea și îngrijirea copiilor. Studiul demografic Generații și Gen indică o divizare inechitabilă a responsabilităților de îngrijire a copiilor și gospodăriei. Bărbații tind să fie mai puțin implicați atât în treburile casnice, cât și de îngrijire a copiilor, fapt ce are implicații asupra interacțiunii tată – copil și relaționării în cadrul familiei, asupra dezvoltării copilului, dar și asupra capacității femeilor de a fi active din punct de vedere socio-economic în perioada reproductivă. Potrivit studiului, peste 60% dintre femeile cu copii de vârsta până la 6 ani susțin că îndeplinesc întotdeauna sau de obicei responsabilitățile de îngrijire a copiilor. Totodată, femeile în majoritate sunt preocupate și de sarcinile casnice (de îngrijire a gospodăriei), astfel fiind antrenate într-o măsură mai mare în munca neplătită. Implicarea preponderentă a femeilor în îngrijirea copiilor și a gospodăriei are repercusiuni asupra ocupării acestora. Conform studiului Generații și Gen, circa 47% dintre femeile cu copii de vârsta până la 6 ani nu sunt încadrate în câmpul muncii și nici nu sunt în căutarea unui loc de muncă, ceea ce reflectă vulnerabilitatea femeilor.
Reconcilierea vieții de familie cu cea profesională este posibil de a asigura prin crearea unei piețe a muncii prietenoase părinților și persoanele (îngrijitorii) ce îngrijesc de un membru de familie , ceea ce înseamnă: (i) mai multe posibilități prin care mamele nu sunt nevoite să reducă din ocuparea pe piața muncii pentru a avea grijă de copii, iar (ii) tații devin mult mai implicați și dedică mai mult timp creșterii și grijii față de copii, (iii) familiile cu copii au mai multe opțiuni de servicii alternative de îngrijire a copilului și (iv) au posibilitatea de a negocia aranjamente flexibile de muncă pentru a combina cu succes viața de familie cu cea profesională.
Vă prezentăm primele două studii care fac parte dintr-o serie de analize care reprezintă patru răspunsuri comprehensive de politici publice întru asigurarea unei piețe de muncă prietenoase părinților și îngrijitorilor. Dat fiind inegalitățile semnificative de gen observate de-a lungul anilor pe piața muncii, se identifică necesitatea intervențiilor din partea autorităților cu un pachet exhaustiv și eficient de măsuri care ar facilita procesul de integrare ușoară a părinților pe piața muncii. În acest sens, au fost identificate patru direcții esențiale de intervenții la nivel național ce vizează: (i) soluții de politici pentru a încuraja revenirea eficientă a mamelor din concediul de îngrijire a copilului pe piața muncii, precum și încadrarea în câmpul muncii a femeilor care activează informal; (ii) măsuri de încurajare a taților de a se implica mai mult în procesul de îngrijire și educație a copiilor; (iii) modalități eficiente de flexibilitate a programului de muncă, inclusiv pentru părinți și (iv) diversificarea opțiunilor de servicii alternative de îngrijire individuală a copiilor.
*Documentele au fost elaborate de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în cadrul proiectului „Mai multe oportunități: politici familiale sensibile la gen pentru sectorul privat din Balcanii de Vest și Republica Moldova”, realizat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), cu susținerea Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod neapărat poziția UNFPA, ADA și altor organizații afiliate.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.