Răspundem la cele mai frecvente întrebări cu privire la Programul de Mentorat pentru Prestatorii de Servicii Alternative de Îngrijire a Copiilor de Tip Familial

Răspundem la cele mai frecvente întrebări cu privire la Programul de Mentorat pentru Prestatorii de Servicii Alternative de Îngrijire a Copiilor de Tip Familial

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu Street Child și  UBS Optimus Foundation lansează Programul de Mentorat pentru Prestatorii de Servicii Alternative de Îngrijire a Copiilor de Tip Familial (creșe de tip familial). Termen extins pentru aplicații – 12 iulie curent.

Programul nostru include și un suport financiar considerabil. Fiecare participant/ă selectat/ă va primi echipamente esențiale, de la paturi confortabile și scaune de masă, până la truse medicale, jucării educative și cărți, toate în valoare de până la 50 000 MDL pentru a deschide una dintre cele 19 creșe de tip familial pe care le vizăm, dar și acoperirea costurilor pentru pachetul de documente necesar.

Echipa noastră a cules câteva întrebări frecvente legate de program, pe care vă invităm să le parcurgeți. Vă încurajăm să vă înregistrați utilizând linkul de înregistrare AICI ( formularul în limba rusă AICI)și să începeți drumul către a deveni un prestator/prestatoare de servicii de îngrijire de excepție.

Întrebare 1: Unde pot fi desfășurate serviciile alternative de îngrijire a copiilor de tip familial?

Serviciile alternative de îngrijire a copiilor de tip familial, se organizează și se desfășoară la domiciliul/reședința temporară a îngrijitorului calificat/îngrijitoarei calificate de copii. În acest sens, persoanele care doresc să inițieze astfel de afaceri pot presta acest serviciu în imobile cu destinație locativă unde aceștia sunt proprietari, locatari sau comodatari (în cazul că locuiesc la părinți sau rude cu titlu gratuit). Nu se permite desfășurarea acestei activități în spații cu destinații comerciale.

Întrebare 2: Programul de mentorat facilitează în vreun mod identificarea potențialilor beneficiari de serviciu?

Momentan nu, însă echipa CPD poate veni cu unele sfaturi privind promovarea acestor servicii pe rețele de socializare sau în mass-media. 

Întrebare 3: Care este cadrul legal care reglementează aceste servicii?

Legea 367/2022 cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor (art. 5 și 9). Hotărârea Guvernului 572/2023 pentru aprobarea Regulamentelor cu privire la organizarea și funcționarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor (Anexa 3 și 4).

Întrebare 4: Este permisă activitatea în comun în același spațiu a mai mulți îngrijitori/îngrijitoare?

Mai mulți/multe îngrijitori/îngrijitoare titulari de patente se pot asocia în scopul organizării și desfășurării în comun a serviciilor de îngrijire, în baza contractului de activitate. Responsabil de notificarea și înregistrarea serviciului de îngrijire va fi îngrijitorul/îngrijitoarea în a cărui domiciliu/reședință temporară se va organiza serviciul de îngrijire.

Întrebare 5: Care este cuantumul remunerației pentru aceste servicii de îngrijire?

Cuantumul remunerației pentru serviciile de îngrijire se negociază de către îngrijitor/îngrijitoare și reprezentantul legal al copilului și se specifică în contractul încheiat între aceștia.

_______________

Proiectul „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie pentru populația de refugiați ucraineni” este implementat de #CPD cu susținerea Street Child MD și UBS Optimus Foundation.

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns