Proiectul ”Scuar pentru Balacea” un un exemplu concludent de mobilizare comunitară și participare incluzivă
Navigând pe internet, am observat pe site-ul ziuadeazi.md, un titlu care ne-a intrigat: „Cu ajutorul cetățenilor, o toloacă din comuna Zîrnești, raionul Cahul, se transformă în scuar”. Am înţeles imediat că este vorba despre echipa comunitară „Zârneşti +”, care implementează în cadrul Programului de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă proiectul ”Scuar pentru Balacea”. Ne-am bucurat mult că succesele acestei echipe, au devenit cunoscute întregului raion.
Însă mare a fost surpriza când un coleg din program ne-a expediat poza aceluiaşi articol, tipărit în gazeta raională „Unghiul” din Ungheni. Deci, iniţiativa echipei comunitare şi a liderei Natalia Bazan din Zîrneşti a trezit interesul, deoarece oferă un exemplu concludent de mobilizare comunitară, participare incluzivă, parteneriat autentic, de decizie, muncă şi succes comun.
Proiectul este implementat de mai mulţi parteneri: cetăţeni, echipa comunitară, instituţii publice din comunitate,2 asociaţii obşteşti (”Generația Nouă” și ”Egreta” din com. Zîrnești) şi, desigur, APL. Iar experienţa demonstrează că atunci când există deschidere din partea APL, cetăţenii devin activi, capătă încredere, înţeleg rolul lor în procesele decizionale şi devin interesaţi de a participa la schimbare şi guvernare locală. Grupul nostru comunitar, la final de proiect, va elabora şi înainta către APL un demers pentru a fi înregistrat în calitate de parte interesată în procesul decizional în comunitate.
Cel mai bine şi mai uşor comunitatea se solidarizează în jurul unei idei de interes comun. Şi acest interes l-a constituit crearea condițiilor sigure și proactive pentru activități fizice, de recreere și integrare a 42 de copii și adolescenți din mahalaua ”Balacea”. Cândva această mahala a fost centrul satului, dar odată cu dezvoltarea şi reconstruirea comunei, centrul s-a deplasat la 2 km de ei. Iar acest sector, unde locuiesc moldoveni şi romi, a rămas marginalizat.
Tocmai atunci când echipa discuta cu locuitorii celor trei sate din comună (Zîrnești, Tretești și Paicu) pentru a identifica ce problemă să abordăm,–îşi aminteşte dna Natalia Bazan, –la consiliul local a parvenit o solicitare de la locuitorii mahalalei ”Balacea” de a amenaja în această zonă un scuar ca spațiu de recreere pentru copii și maturi. În această mahala locuiesc 31 de familii, dintre care 42 copii, iar în apropiere există un teren de 0,1576 ha, unde copiii și părinții lor își petrec timpul liber, dar uneori siguranța și securitatea acestora este afectată în timpul jocurilor. Aşa a apărut proiectul nostru.
Dar până a ajunge să amenajăm scuarul am investit mult în echipă. În aceasta şi constă ajutorul mentorei noastre, Nadejda Dobândă, directoarea gimnaziului din localitate, care a sprijinitorganizarea activităților principale ale proiectului, a oferit consultanță privind dezvoltarea profesională și personală a membrilor echipei și în relaționarea echipei cu reprezentanții APL. Acum nucleul echipei este nu doar numeros (13 persoane), dar și incluziv: 7 femei şi 6 bărbaţi; 4 tineri, 3 persoane în etate; 2 persoane cu nevoi speciale, iar 2 de alte etnii. Astfel, noi cunoaştem destul de bine problemele tuturor categoriilor de cetăţeni. Noi credem că acest proiect este, în fond, o investiție în oameni, fapt ce garantează că echipa îşi va menţine statutul, va continua să ofere beneficii locuitorilor comunei pentru un timp îndelungat. Scuarul cu teren de joacă va fi folosit de mai multe generații de copii, iar echipamentele funcționale vor oferi un loc de joacă și recreere modern și în siguranță. După implementarea proiectului, scuarul va fi supravegheat și întreținut de către APL, iar 5 locuitori ai mahalalei ”Balacea” vor mobiliza vecinii la acțiuni de îngrijire a scuarului, păstrării utilajului și reparației, în caz de necesitate.
Iar noi, care ne-am molipsit de spirit de activism, am elaborat deja alte proiecte, la fel axate pe consolidarea bunei guvernări la nivel local şi dezvoltare comunitară. Aşteptăm deciziile finanţatorilor, dar oricum, cred că putem afirma: activitatea noastră în această perioadă poate fi calificată drept o “istorie de succes”. Deşi încă lucrările continuă, rezultatele sunt deja vizibile.
Unul din argumentul acestei afirmaţii: condiție obligatorie în cadrul Programului era contribuția oamenilor din sat, participarea comunității în procesul de luare a deciziilor și dezvoltarea spiritului civic și de voluntariat. Sătenii trebuiau să colecteze 4.670 de lei, s-au adunat bani de două ori mai mult. Ne-a susţinut şi diaspora. Localnicii au ajutat care şi cum au putut. Unii au donat bani, alții au venit cu forță de muncă, cu sfaturi. Nimeni nu a fost indiferent. Aceasta şi ne face să mergem mai departe în această muncă pentru că deja ştim: nu suntem singuri.
Proiectul comunitar este realizat prin Programul de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă, componentă a proiectului “Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.