Programul Naţional de Mentorat pentru Femei Consiliere „INSPIR-O” și-a numărat bobocii

Programul Naţional de Mentorat pentru Femei Consiliere „INSPIR-O” și-a numărat bobocii

Cu cinci luni în urmă a avut loc primul eveniment de interacţiune mentor – mentee, când pentru fiecare participantă mentee a fost identificată în mod individual o persoană cheie, care deţine experienţă pentru a o ajuta să îşi dezvolte abilităţile profesionale şi de liderism. La activitatea respectivă mentorele şi mentee-le au semnat un Acord de înţelegere între Mentore şi Mentee, şi-au fixat obiective şi au elaborat un Plan de Acţiuni comun în cadrul relaţiei de mentorat, iar la data de 14 mai 2016, a avut loc a doua etapă a Programului Naţional de Mentorat pentru Femei Consiliere „INSPIR-O”, unde s-a discutat despre succesele relaţiilor de mentorat, ce dificultăţi au întâmpinat atât mentorele, cât şi mentee-le, cum poate echipa de implementare să intervină pentru a oferi suport în depăşirea acestor dificultăţi şi care sunt activităţile ulterioare în cadrul fiecărei relaţii de mentorat.

Cu cinci luni în urmă a avut loc primul eveniment de interacţiune mentor – mentee, când pentru fiecare participantă mentee a fost identificată în mod individual o persoană cheie, care deţine experienţă pentru a o ajuta să îşi dezvolte abilităţile profesionale şi de liderism. La activitatea respectivă mentorele şi mentee-le au semnat un Acord de înţelegere între Mentore şi Mentee, şi-au fixat obiective şi au elaborat un Plan de Acţiuni comun în cadrul relaţiei de mentorat, iar la data de 14 mai 2016, a avut loc a doua etapă a Programului Naţional de Mentorat pentru Femei Consiliere „INSPIR-O”, unde s-a discutat despre succesele relaţiilor de mentorat, ce dificultăţi au întâmpinat atât mentorele, cât şi mentee-le, cum poate echipa de implementare să intervină pentru a oferi suport în depăşirea acestor dificultăţi şi care sunt activităţile ulterioare în cadrul fiecărei relaţii de mentorat.

„Astăzi este un moment oportun să începem a număra bobocii, să identificăm cum au evoluat relațiile dintre mentore și mentee-i. Totodată, în cadrul acestui eveniment ne propunem să fortificăm colaborarea dintre mentoră şi mentee, să identificăm bunele practici ale relaţiilor de mentorat „INSPIR-O!” și sporirea colaborării dintre mentorele programului. La moment „INSPIR-O” este la etapa de implementare a proiectelor comunitare”, zice Galina Precup, coordonatoare în cadrul Programului Național de Mentorat pentru femei consiliere „INSPIR-O!”.

„Am reușit să implementez un proiect foarte important, care îmi place foarte mult și care m-a ajutat să mă afirm. Proiectul se numește: „Aportul fiecăruia, succesul comun!”. Acesta are două direcții: prima este mobilizarea consilierilor raionali pentru a fi mai aproape și de a comunica cu populația și a doua parte constă în mobilizarea unui grup de oameni, dintr-un cartier anumit, pentru a se implica în viața socială a comunității. Împreună am făcut un teren de joacă pentru copii”, zice Aurica Cebotari, mentee în cadrul Programului Național de Mentorat pentru femei consiliere „INSPIR-O!”.

La eveniment a fost prezentă Valentina Badrajan, Directoarea executivă a Fondului de Dezvoltare Durabilă – Moldova. Valentina Badrajan a povestit despre organizaţia pe care o conduce, despre experienţa dumneaei, cum a făcut faţă provocărilor pentru a deveni o femeie de succes, despre oportunităţi pentru femeile în Republica Moldova, și a oferit sugestii pentru consilierele locale în contextul acţiunilor pentru a atinge un nivel al egalităţii de gen necesar pentru a edifica o societate a democraţiei autentice.

„Împreună cu menteea mea dezvoltăm segmentul educațional prin sport în localitatea Calfa, Anenii Noi. Implementăm acest proiect, deoarece foarte mulți părinți sunt plecați peste hotarele țării, iar copiii nu au activități. Ne-am gândit că tinerii nu trebuie să stea numai la calculator, dar trebuie să facă mișcare. Mișcarea înseamnă un mod sănătos de viață”, povestește Svetlana Basarab, mentoră în cadrul Programului Național de Mentorat pentru femei consiliere „INSPIR-O!”.

„În satul Taraclia, raionul Căușeni am decis să implementăm un proiect care va rezolva problema cu gunoiștea neautorizată. Deșeurile de la gunoiște s-au împrăștiat pe o suprafață foarte mare și astfel, am decis să nivelăm acel loc și să plantăm 1000 de arbori. Am reușit să facem acest lucru datorită programului „INSPIR-O”, datorită relației de mentorat cu Vera Ciuchitu și a comunității, și agenților economici din localitate. La Consiliul Local s-a decis să facem o nouă gunoiște, autorizată, la o distanță mai mare de localitate, departe de  iazul unde oamenii obișnuiesc să pescuiască. În continuare, ne propunem să colectăm resurse financiare și organizat să strângem deșeurile”, spune Pelaghia Traci, mentee în cadrul Programului Național de Mentorat pentru femei consiliere „INSPIR-O!”.

Programul Național de Mentorat pentru Femei Consiliere „INSPIR-O!” este parte componentă a proiectului „Femei în Politică”, implementat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Entitatea Națiunilor Unite pentru Femei și Fundația Est-Europeană și este finanțat de Guvernul Suediei și Consiliul Europei.

Sursa:www.stiripozitive.eu/libview.php?l=ro&idc=33&id=2694&t=/Evenimente/Societate/Programul-National-de-Mentorat-pentru-Femei-Consiliere-INSPIR-O-si-a-numarat-bobocii

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns