Programul de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă „INSPIRĂ și pe ALȚII!” a ajuns la final

Programul de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă „INSPIRĂ și pe ALȚII!” a ajuns la final

Programul de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă „INSPIRĂ și pe ALȚII!”, care a durat mai bine de 2 ani, a ajuns la final. Astfel, 27 de echipe comunitare, constituite din 654 de persoane, 410 femei (63%) și 244 bărbați (37%), dintre care tineri până la 30 de ani – 179 și vârstnici – 81, persoane cu nevoi speciale – 60, iar cu risc de a fi marginalizate 152, din localitățile (sate și comune) (i) Alexanderfeld, Andrușul de Sus, Borceag, Brînza, Chioselia Mare, Huluboaia, Manta, Vadul lui Isac, Zîrnești din raionul Cahul, (ii) Baccealia, Ciuflești, Cîrnățenii Noi, Coșcalia, Fîrlădeni, Hagimus, Opaci, Plop Știubei, Taraclia, Tocuz, Ucrainca din raionul Căușeni, (iii) Bădiceni, Bulboci, Ocolina, Rublenița, Vasilcău, Volovița, Zastînca din raionul Soroca, ghidate de 26 mentore și mentori, au reușit să contribuie la emanciparea civică a cetățenilor, la consolidarea leadership-ului fiecărei membră și fiecărui membru al echipelor în scopul dezvoltării comunităților de unde provin într-o manieră incluzivă.

Evenimentul de finalizare a Programului a avut loc la 21 mai 2021, în format online. Echipele au lucrat în 4 grupuri pe următoarele subiecte: (i) evaluarea relației de mentorat și determinarea perspectivei acestei colaborări; (ii) progresele înregistrate în dezvoltarea personală, profesională și a capacităților de lider/lideră; (iii) succesele şi dificultățile întâmpinate în contextul acțiunilor de mobilizare incluzivă şi (iv) impactul parteneriatelor asupra aplicării principiilor de bună guvernare în localitățile de unde provin beneficiarele și beneficiarii programului.

Echipele au discutat despre cum au pornit la drum, cum au evoluat, ce au avut de câștigat, dar și ce frici sau dificultăți au depășit. Participantele și participanții la eveniment au subliniat o dată în plus că mentoratul este o sursă de cunoaștere, un instrument de dezvoltare și împuternicire. Au învățat din mers, au consultat, au explorat domeniile determinate mai vulnerabile și au implicat un număr impresionant de persoane cu care au reușit să schimbe situația și să ofere comunităților un model de incluziune centrat pe nevoile cetățenilor. Doar relația de mentorat creează modele de solidarizare, învățare, încredere reciprocă și susținere bazată pe schimb de experiență, opinii și bune practici.

Rezultatele obținute impresionează. Ce am reușit?

  • Să implementăm 27 de proiecte comunitare.
  • Să implicăm și informăm mai multe categorii sociale ale populației. Numărul total de persoane mobilizate: circa 11450; Femei: 6800; Bărbați: 4650.
  • Să dezvoltăm dorința de a participa. Membrii echipelor comunitare au participat la 133 de ședințe ale consiliului sătesc sau comunal, au abordat 94 de subiecte, dintre care 65 au fost votate.
  • Să colaborăm cu APL și alte instituții relevante. Împreună cu partenerii au fost organizate 27 de evenimente Săptămâna Transparenței cu implicarea nemijlocită a 1757 de persoane (femei 1172, bărbați 585), dintre care persoane cu nevoi speciale – 55, tineri până la 30 ani – 509, vârstnici după 60 ani – 294, alte etnii – 63.
  • Să lucrăm cot la cot toate categoriile de populație, realizând 509 acțiuni de mobilizare comunitară.
  • Să punem pe agenda autorităților publice abordări incluzive.
  • Să mobilizăm, să aducem noi proiecte, să creăm asociații obștești.
  • Să impulsionăm viața comunitară.
  • Să creștem noi lideri și lidere.

Dar principalul e că toți am învățat multe-multe lecții.

  • Important e să ne facem vizibili, să fim cât mai transparenți. Aceasta inspiră multă lume, atrage susținători
  • Am devenit mai atenți și receptivi la nevoile altora, mult mai rar admitem aspecte discriminatorii
  • De calitatea planificării depinde calitatea acțiunii și realizarea rezultatelor
  • Monitorizarea și evaluarea asigură succesul
  • Delegarea și formularea specifică a responsabilităților în echipă asigură coeziunea și climatul favorabil

Încă multe au fost spuse la acel eveniment, care va rămâne mult timp în memorie.

Programul de Mentorat pentru dezvoltare comunitară incluzivă este componenta proiectului “Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns