Paşi spre viitor în satul Vadul lui Isac

Paşi spre viitor în satul Vadul lui Isac

În satele din lunca Prutului de Jos se vorbeşte cu admiraţie despre un gest rar întâlnit printre noi – despre un grup de cetăţeni activi din satul Vadul lui Isac, care a hotărât să ajute mamele singure, mamele cu mulţi copii, bunicii sau tutorii copiilor să fie mai prezente în viaţa comunităţii.

Liderul local, Nistor Ion, a creat acel grup, a înaintat o propunere de proiect cu titlul „Participare prin educaţie”, acceptată de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, şi a purces la implementarea lui.

Dle Nistor, cum aţi ajuns la concluzia de a vă îndrepta atenţia spre problemele mamelor solitare?

Nistor Ion: Echipa noastră comunitară se numeşte “Paşi spre viitor”, nu în zadar avem această denumire – ne gândim la viitor, la copiii noştri şi la faptul cum vor fi ei cetăţeni activi şi responsabili. Sperăm cu toţii să le oferim modele de implicare şi mai multe şanse de a avea o educaţie bună de participare civică.

Programul de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă ne-a ajutat să materializăm aceste năzuinţe.

În acest proiect grupul nostru ţintă a fost constituit din mame cu copii, mame singure, bunici sau tutori şi copiii lor. Am implicat mamele, ca ele să deprindă să socializeze, să fie mai îndrăzneţe, mai active, mai interesate de participare, iar copiii lor să fie antrenați în activități utile.

Proiectul l-am început înainte de pandemia provocată de virusul covid, astfel am reușit să punem bazele unei comunicări eficiente cu mamele, aflându-le doleanțele, am discutat diverse aspecte de participare a lor. La unele activităţi mamele veneau cu cărucioarele cu copii.

Pentru a facilita accesul mamelor la instituţiile prestatoare de servicii publice şi APL, am desfășurat activități nu doar pentru ele, dar şi pentru copii. Astfel, 27 de mame, bunici, tutori au învăţat să mânuiască croşeta şi acul în cadrul activității “Magia acului și a croșetei”. 12 copii şi mame şi-au dezvoltat abilităţile de comunicare prin acţiuni teatrale în cadrul activității “Teatrul Verde”.

Un grup de copii și mame au organizat şi participat la evenimentele comunitare cu scenete, alt grup a organizat 2 expoziţii de mărţişoare şi 3 expoziţii ale lucrărilor confecţionate manual. De rând cu abilităţile de comunicare, mamele (tutorii) și copiii lor şi-au sporit capacităţile de  integrare în grup și toleranța față de alte opinii.

Ştim că Dvs., împreună cu coechipierii, aţi muncit ca voluntari în acest proiect. Cât de uşor sau greu v-a fost să identificaţi voluntarii şi să-i motivaţi pentru o perioadă mai îndelungată?

Nistor Ion:  Prin recunoaşterea publică a meritelor celor  implicaţi şi conştientizarea de către ei că ceea ce se face e pentru toată lumea, am promovat voluntariatul ca valoare în comunitatea noastră. Noi am reuşit  să amenajăm un parc cu o infrastructură minimal necesară: foişor cu suprafaţa de 64 m.p., spaţiu pavat, plantarea zonei verzi – arbori şi flori – locul pentru toate categoriile de persoane din sat. Astfel, avem acum condiţii excelente de comunicare, socializare şi instruiri pentru mamele singure/ tutore şi  copiii lor şi alţi consăteni,  în aer liber.

La construirea foişorului au participat 91 de voluntari, cu care am muncit 4 luni de zile, ei au oferit timp, efort, instrumente și utilaje pentru lucrările de zidire a foișorului.

Este un record în localitatea noastră ca un grup de voluntari să facă muncă calitativă de tâmplărie. În foişor am organizat expoziţiile, acolo se adună fanfara locală, persoanele în etate, tinerii, a devenit un loc solicitat de săteni, mai ales acum, în pandemie.

Cu ce alt succes vă mândriţi?

Nistor Ion: Un succes al nostru a fost participarea grupului ţintă la elaborarea Planului Strategic al localităţii. Pentru prima dată în localitatea Vadul lui Isac peste 100 de oameni din diferite categorii sociale au participat la elaborarea Planului Strategic. Momentul de pionierat a fost că mamele solitare din  localitatea noastră  au fost invitate să participe la procesul decizional. Le-a fost oferită posibilitatea să se pronunțe cu privire la problemele cu care se confruntă zi de zi şi dânsele nu au întârziat să vină cu diverse propuneri. Acum avem un plan strategic incluziv, care a ținut cont de propunerile şi problemele mamelor singure, persoanelor în etate ş.a. La şedinţa consiliului sătesc, care a examinat şi adoptat planul strategic,  unele mame/tutori au participat personal şi au văzut cum are loc luarea deciziilor.

În acest proiect, am realizat pentru prima dată mai multe acțiuni. Săptămâna Transparenţei a fost o asemenea activitate – 5 zile la rând ne-am străduit să adunăm împreună cetăţenii şi decidenţii pentru a cunoaşte mai bine actul de guvernare şi pentru ca ultimii să cunoască mai bine problemele oamenilor.

Alături de echipă a fost mereu dna primară, APL alocând resurse pentru scopul proiectului, deşi unii consilieri nu împărtăşeau aspiraţiile noastre.

Proiectul şi oamenii implicaţi în această experienţă ne-au învăţat cum să construim un proces participativ atunci când decidem viitorul comunităţii, am însuşit cum să creăm un Plan Strategic, cum să ne regăsim cu toții în el, beneficiarii au învăţat câte puţin din tainele artei de comunicare, teatrale și a meșteșugăritului popular, am deprins să colaborăm pentru a ne crea condiții mai bune de participare în viața comunitară, ne-am susținut și ajutat reciproc indiferent de statutul social.

**************************

Programul de Mentorat pentru dezvoltare comunitară incluzivă este componenta proiectului “Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

Pozele din acest articol reprezintă activitatea echipelor comunitare, inclusiv din perioada de până la pandemia cu COVID 19.

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns