Noul program de mentorat continuă să inspire femeile active
Vineri, 27 ianuarie, a demarat al doilea modul de instruire din cadrul Programului de Mentorat, destinat femeilor active din comunităţi cu reprezentare 0 (zero) a femeilor în consiliile locale. Pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă, participantele la proiect, ghidate de Galina Precup, coordonatoarea programului, au discutat despre paşii pe care urmează să-i întreprindă în comunitate, ca aceasta să devină prietenoasă la gen. Obiectivele modulului au fost de a le iniţia pe participante în conceptul egalităţii de gen şi a le dezvolta competenţe cu privire la utilizarea instrumentelor simple de abordare integratoare în comunitate.
Vineri, 27 ianuarie, a demarat al doilea modul de instruire din cadrul Programului de Mentorat, destinat femeilor active din comunităţi cu reprezentare 0 (zero) a femeilor în consiliile locale.
Pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă, participantele la proiect, ghidate de Galina Precup, coordonatoarea programului, au discutat despre paşii pe care urmează să-i întreprindă în comunitate, ca aceasta să devină prietenoasă la gen. Obiectivele modulului au fost de a le iniţia pe participante în conceptul egalităţii de gen şi a le dezvolta competenţe cu privire la utilizarea instrumentelor simple de abordare integratoare în comunitate.
Participantele au abordat diverse aspecte ale problemei, precum promovarea echilibrului şi echităţii de gen, au discutat despre identitatea şi socializarea den, relaţiile şi rolurile de gen, influenţa stereotipurilor şi prejudecăţilor de gen asupra relaţiilor dintre actorii sociali în localităţile pe care le reprezintă. Echipele comunitare au determinat problemele de gen din propriile comunităţi, au exersat metode de identificare a nevoilor de gen, au meditat asupra elementelor de bază ale diferenţelor de gen. Participantele au fost foarte interesate de aspectul cum să devină informate şi receptive la problematica de gen şi cum să integreze aspectul de gen în proiectele pe care urmează să le elaboreze.
A doua zi, sâmbătă, participantele au fost familiarizate cu instrumente ale analizei de gen, au exersat în vederea analizei impactului de gen asupra femeilor/fetelor, bărbaților/băieţilor, reieşind din necesităţile practice şi strategice de gen.
Astfel, în urma acestei instruiri, fiecare echipă antrenată în proiect, va realiza o sarcină practică privind analiza de gen a problemei identificate pentru viitorul proiect comunitar, pe care va încerca să-l implementeze pe parcursul programului. În acest sens, participantele vor fi susţinute prin intermediul sesiunilor de instruire, consilierea din partea unei mentore, programul de granturi mici.
Desigur că în cadrul unui program de mentorat a fost inevitabilă o prezentare despre relaţii de mentorat de succes, despre exerciţii de identificare a mentorei potrivite pentru fiecare. Astfel, în zilele apropiate, CPD va începe procedura de contactare a mentorelor identificate în vederea pregătii primului eveniment de interacţiune mentoră-mentee-i.
Beneficiarele sunt la început de cale, dar manifestă o motivaţie deosebită şi o dorinţă enormă de a schimba lucrurile spre bine în localităţile de unde provin. De aici şi atitudinea foarte serioasă faţă de selectarea mentorei, pe care şi-o doresc să fie o persoană de succes, cu multă experienţă şi dorinţă de a o împărtăşi.
Membrele echipelor comunitare au motivația de a participa activ în program, dorind să se perfecționeze și să asimileze tot ce e nou și util, să-şi dezvolte abilitățile de lideră, să cunoască mai multe despre procesul de elaborare şi implementare a unui proiect şi să se implice activ în realizarea proiectelor comunitare. Fiecare modul de instruire şi sarcinile practice pe care le realizează, ajută participantele să avanseze în creşterea profesională şi personală.
Cu regret, în această operă de fortificare a femeilor, de cultivare a leadership-ului politic, suferim şi pierderi. O echipă comunitară, după ce şi-a analizat capacităţile, abilităţile, s-a retras din această cursă.
Amintim că Programul Naţional de Mentorat pentru Femei „INSPIR-O!” este realizat de către Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” cu susținerea Programului ONU „Femeile în Politică”, implementat de UN Women și PNUD, în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei.
Programul de Mentorat pentru femei din comunităţi cu reprezentare 0 (zero) a persoanelor de gen feminin în consiliile locale va dura pe parcursul anului 2017.
Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la telefoanele: 20-71-57; 23-70-89.
Persoane de contact: Galina Precup, Olga Sîrbu.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.