(Nota analitica) Reformarea Concediului de Îngrijire a Copilului

(Nota analitica) Reformarea Concediului de Îngrijire a Copilului

Practic toate țările lumii recunosc importanța timpului petrecut de părinți îngrijind de copiii lor. Cu cât mai mic copilul, cu atât are nevoie de mai multă atenție și îngrijire. Țările Uniunii Europene, și nu numai, prevăd în lege durata de concediu la care au dreptul mama și tatăl copilului nou născut. În același timp, majoritatea țărilor Europene recunosc și importanța participării femeilor și bărbaților pe piața muncii în mod egal și astfel, promovează politici care încearcă să balanseze responsabilitatea fiecărui dintre părinți pentru îngrijirea copiilor cu participarea egală pe piața muncii.

Politicile de acordare a concediilor de maternitate, de paternitate și de îngrijire a copilului nu pot fi tratate de sine stătător, dar formează o parte integrală din politicile naționale de susținere a familiilor. Aceste politici au fațete multiple și tind să realizeze o gamă largă de obiective inter-dependente:  Să ajute părinților să găsească un echilibru potrivit între viața profesională și cea de familie;  Să creeze condiții care să le permită angajaților să aibă atâți copii câți își doresc în perioada când și-i doresc;  Să valorifice forța de muncă feminină pe deplin pentru a stimula creșterea economică și pentru a sprijini durabilitatea financiară a sistemelor de protecție socială;  Să contracareze sărăcia în familie;  Să promoveze dezvoltarea sănătoasă a copiilor și, în general, să sporească bunăstarea copiilor pe parcursul primilor ani1 .

Aceste politici au o deosebită importanță pentru asigurarea egalității de gen în societate: pentru partajarea corectă a datoriilor casnice și pentru îmbunătățirea situației femeilor pe piața muncii. Mai mult ca atât, o perspectivă mai nouă accentuează dreptul copilului la timp petrecut cu ambii părinți. Și nu în ultimul rând, asigurarea egalității de gen în utilizarea concediului de îngrijire a copilului este văzută ca o cale de a permite bărbaților și femeilor să aibă atâți copii câți își doresc2 . Această notă analitică va aborda concediul parțial-plătit de îngrijire a copilului până la vârsta de 3 ani în Republica Moldova și necesitatea de reformare a acestuia pentru participarea mai sporită a femeilor pe piața muncii și asigurarea unui echilibru mai corect între mame și tați în ceea ce privește îngrijirea copilului.

În opinia noastră, concediul de îngrijire a copilului, cum este prevăzut acum în Moldova, eșuează din toate punctele de vedere: 1. Nu sporește fertilitatea / nu motivează cuplurile să aibă mai mulți copii; 2. Reduce participarea femeilor cu copii mici pe piața muncii; 3. Nu-i motivează pe tați să participe și ei la îngrijirea copiilor; 4. Este o povară pentru angajatori, care trebuie să mențină locul de muncă îngrijitorului pe o perioadă mai lungă decât oricare țară în Uniunea Europeană; și 5. Discriminează indirect femeile tinere atunci când vor să se angajeze. Reformarea acestui concediu ne pare un imperativ nu numai pentru asigurarea egalității de gen și dezvoltarea economică a țării, ci și pentru sporirea ratei fertilității la noi în republică. 1745_reform_concediu_plătit_de_Îngrijire_final

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *