Liderii/liderele schimbă comunitatea

Liderii/liderele schimbă comunitatea

Proiectul  “Cetățeni activi – comunitate  prosperă”, implementat de echipa comunitară din s. Taraclia, r. Căușeni în cadrul Programului de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă ”Inspiră și pe alții!”, și-a propus să mobilizeze și motiveze cetățenii să participe la schimbarea situației în localitate în scopul de a asigura procesul de incluziune și bună guvernare, fiind o componentă a unui proces îndelungat și complicat de democratizare a comunității, inițiat de liderii/liderele comunitare.

Primul proiect de dezvoltare comunitară prin angajamentul liderilor/liderelor a fost realizat în Taraclia după scrutinul general local din iunie 2015. În luna august al aceluiași an, CPD a lansat un Program de mentorat pentru femei consiliere la primul mandat în scopul de a le consolida capacitățile de lideră. Astfel, două consiliere din localitate, Traci Pelaghia și Samson Galina, au aplicat la acest Program, au fost selectate, au elaborat 2 proiecte diferite, ambele fiind eligibile. Pelaghia Traci a reușit să implice prin proiectul său locuitorii în diverse acțiuni de salubrizare și amenajare a localității, de identificare și valorificare a resurselor locale, precum și a consolidat parteneriatul dintre instituțiile sociale, agenții economici și societatea civilă. Rezultatul activismului civic dezvoltat în acea perioadă prin foarte multă muncă, voință, determinare și transparență a motivat și alți activiști și activiste, lideri/lidere să continue să se implice în procesul decizional, să mobilizeze cetățenii, să dezvolte diverse servicii publice.

Menționăm că mulți membri ai echipei comunitare actuale au participat la acitivtățile din proiectul anterior, iar lidera de atunci, Traci Pelaghia, a acceptat să fie mentoră. În cadrul proiectului s-a extins numărul activiștilor și activistelor, care au acceptat provocarea de a cuantifica rezultatele în dezvoltarea capacității de lidearship în localitate.

Echipa s-a confruntat cu mai multe probleme pe parcursul derulării proiectului. Din varii motive obiective s-au schimbat liderele de proiect. Tatiana Ceban, a preluat funcția de coordonatoare de proiect la începutul lunii martie, 2020 în virtutea unei modificări în componența echipei.  Dar fiind ghidată de persoane  cu experiență de viață și de activitate în diverse proiecte de la care învață, cu care se consultă, inclusiv mentora Pelaghia Traci, ea  a reușit să impună un stil deosebit  de asigurare a managementului echipei. Reușita Tatianei în  menținerea  spiritului  de activism și coeziune a echipei constă în ambiția ei de a aplica bunele practici, iar motoul de care se ghidează este ”Lăsați să încerc singură!”. În așa mod și-a dezvoltat spiritul de inițiativă și capacitatea de a acționa, în baza rezultatelor analizei oportunităților și riscurilor.

Prin implementarea proiectului locuitorii satului au obținut un serviciu public foarte important de socializare, educare, creștere și dezvoltare a copiilor, adolescenților și tinerilor – ”Școala de weekend”. Beneficiarii țintă ai serviciului sunt peste 100 de copii neinstituționalizați și părinții lor. Prin aceasta, s-a depășit dificultatea de marginalizare a acestei categorii de locuitori. Durabilitatea serviciului ”Școala de weekend” va fi asigurat în cadrul unui parteneriat cu centrele Comunitare ”Nadejda” pentru persoanele cu dizabilități și în etate și ”Casa în care mă simt copil” pentru copiii din familiile defavorizate, care au o componentă de promovare a voluntariatului în asigurarea incluziunii categoriilor  de locuitori.

Un alt moment important în implementarea proiectului a fost participarea membrilor/membrelor comunității la completarea terenului de joacă cu echipament pentru diverse categorii de copiii, tineri și adolescenți. Cele mai inedite  ecchipamente de joacă artizanate au fost construite de Mocanu Ion, care a reprezentat persoanele cu dizabilități în echipa comunitară și Scrinic Ion, care a revenit în comunitate după mai mulți ani de muncă peste hotare și este pentru cetățeni un model de activism civic.

Continuiteatea  activităților de asigurare a incluziunii comunitare realizate de echipa comunitară va fi asigurată prin parteneriatul cu Consiliul local de participare creat de asociațiile obștești din localitate și care promovează principiile Bunei guvernări în administratea locală și participarea la realizarea procesului decizional.

Pozele din acest articol reprezintă activitatea echipei comunitare, inclusiv din perioada de până la pandemia cu COVID 19.

Proiectul comunitar este realizat prin Programul de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă, componentă a proiectului “Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

 

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns