Indexul integrării dimensiunii de gen în politicile publice 2013
Politicile publice sunt acțiunile realizate de către guvern (central sau local) ca răspuns la problemele care apar în societate, la un moment dat. Vorbim despre politici publice atunci când o autoritate publică, centrală sau locală, încearcă să modifice mediul economic, social, cultural pentru toți actorii sociali, sau pentru grupuri specifice, pe baza unei analize atente a situației existente, prin definirea unei viziuni strategice și cu ajutorul unui program de acțiune coordonat.
În general, există cinci elemente care dau consistență unei politici publice:
1. Este formată dintr-un ansamblu de măsuri concrete care dau substanță politicii;
2. Cuprinde decizii sau forme de alocare a resurselor, a căror natură este mai mult sau mai puțin autoritară și în care anumite forme de coerciție sunt prezente;
3. Se înscrie într-un cadru general de acțiune (diferența între politică publică și măsuri izolate);
4. Are un public clar (persoane și grupuri a căror situație este influențată de politica în cauză);
5. Are obiective și scopuri clare, stabilite în funcție de norme și valori, deci de o viziune.
Întrucât orice politică se adresează unor grupuri țintă foarte clare, este evident că dacă este vorba despre grupuri de populație, acestea sunt formate din femei și bărbați, iar dacă este vorba despre instituții/organizații diverse, și acestea, la rândul lor, sunt formate din femei și bărbați. Dacă politicile se referă la chestiuni ce țin de infrastructură, ceea ce ar părea că se referă la lucruri imateriale, în fapt, orice infrastructură trebuie, în ultimă instanță, să contribuie la îmbunătățirea vieții oamenilor, deci ajungem iarăși la femei și bărbați, sau, mai corect spus, la diferite grupuri de femei și bărbați.
Este evident că nu toate femeile și toți bărbații sunt la fel. Vârsta, etnicitatea, apartenența religioasă, orientarea sexuală și abilitățile (fizice și mentale), mediul de reședință (urban vs. rural) precum și normele și valorile societății în care trăiesc influențează activitățile și responsabilitățile femeilor și bărbaților, precum și statutul lor social, oportunitățile și constrângerile pe care le au în viața cotidiană. Dar, fie că sunt tineri sau bătrâni, bogați sau săraci, educați sau nu, fie că trăiesc în orașe sau în mediul rural,”oamenii” sunt întotdeauna femei sau bărbați, ceea ce înseamnă că relațiile de gen sunt de neevitat.
Întrucât genul social reprezintă o diferență structurală care influențează întrega populație, iar politicile publice sunt create pentru grupuri țintă/de populație sau au implicații directe pentru acestea, este evident că nu pot exista politici publice neutre din punct de vedere al genului: orice politică publică este mai mult sau mai puțin relevantă din perspectivă de gen.
O verificare rapidă a nivelului relevanței de gen se poate face prin căutarea răspunsului la următoarele tipuri de întrebări:
- Politica are legatură cu un grup țintă sau cu mai multe?
- Va influența în vreun fel viața cotidiană sau pe termen lung a unei părți/unor părți ale populației?
- Există diferențe între diverse categorii de femei și bărbați în acest domeniu (în ceea ce privește drepturile, resursele accesibile și accesate, participarea, valorile și normele privitoare la relațiile de gen)?
În contextul procesului de integrare europeană în care Republica Moldova s -a înscris, egalitatea de gen este o valoare fundamentală recunoscută și normată. Egalitatea de gen nu se reduce doar la număr egal de femei și bărbați care beneficiază de ceva, și nici nu înseamnă neapărat tratament egal pentru femei și bărbați. Scopul nu este ca femeile și bărbații să devină la fel, ci ca oportunitățile lor de viață să devină și să rămână egale. Egalitatea de gen cuprinde dreptul femeilor și bărbaților de a fi diferiți și înseamnă aspirația către o societate unde femeile și bărbații, fetele și băieții, să fie capabili să-și împlinească în egală măsură nevoile și aspirațiile și să contribuie în egală măsură la modelarea societă ții în care trăiesc.
Abordarea integratoare a egalității de gen (gender mainstreaming) este o strategie de realizare a egalității de gen și înseamnă recunoașterea faptului că femeile și bărbații au adesea nevoi și priorități diferite, trebuie să facă față unor constrângeri diferite, au aspirații diferite și contribuie în mod diferit la dezvoltarea societății. Pentru atingerea egalității de gen, societatea și instituțiile/organizațiile trebuie transformate astfel încât să acomodeze în mod egal nevoile și aspirațiile femeilor și bărbaților. Implică includerea aspectelor de gen în toate politicile, programele, practicile și procesul de luare a deciziilor, astfel încât, în orice stadiu și la orice nivel al elaborării sau implementării acestora, să se facă o analiză a efectelor asupra femeilor și bărbaților și să se acționeze în consecință.5331_raportanalizapoliticperspectivagen
Lasă un răspuns