Indexul egalităţii de gen 2015
Indexul egalităţii de Gen are drept scop măsurarea nivelului egalităţii de gen şi a progreselor anuale înregistrate la acest capitol. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare a recurs la elaborarea Indexului Egalităţii de Gen, pentru a oferi un tablou complex al situaţiei din perspectiva dată în Republica Moldova. Indexul Egalităţii de Gen va fi utilizat drept argument pregnant la elaborarea noului Program Naţional de Asigurare a Egalităţii de Gen pentru anii 2016-2020, constituind un indicator de impact al politicilor, precum şi unul de prioritizare a domeniilor, resurselor şi eforturilor pentru a asigura o egalitate efectivă de gen.
Indexul Egalităţii de Gen măsoară nivelul egalităţii de gen pe 6 domenii cheie. Indexul Egalităţii de Gen, este calculat în baza a 31 de indicatori de impact, grupaţi în şase categorii relevante, cum ar fi: (i) Piaţa Muncii, (ii) Politică, (iii) Educaţie, (iv) Accesul la Resurse, (v) Percepţii şi Stereotipuri, (vi) Sănătate. Pentru fiecare domeniu a fost calculat un sub index care poate varia de la 0 – indicând o inegalitate totală între femei şi bărbaţi şi 100 – indicând o egalitate de gen perfectă. Astfel, cu cît indicele calculat este mai aproape de 100, cu atît nivelul egalităţii de gen pe acel domeniu este mai înalt.
În această notă analitică, Indexul vă măsura şi impactul Programului Naţional de Asigurare a Egalităţii de Gen. Indexul a fost calculat atât pentru anul 2009, atunci cînd Programul Naţional de Asigurare a Egalităţii de Gen 2010-2015 a fost adoptat, cât şi pentru perioada 2014, penultimul an până la finalizarea Programului, pentru a vedea care a fost progresul pe ansamblu şi pe fiecare domeniu aparte.
Indexul Egalităţii de Gen măsoară inegalitatea în ambele direcţii. De cele mai multe ori concept7562_raport_indexul_egalitatii_gen_2015final
ul egalităţii de gen este confundat cu demersul de a promova în exclusivitate drepturile femeilor. Datele Indexului egalităţii de gen va arăta că, de fapt, şi bărbaţii sunt afectaţi direct de inegalitatea de gen în special pe domeniile sănătăţii şi educaţiei.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.