Hărțuirea sexuală la locul de muncă: între percepții și realitate
Fenomenul hărțuirii sexuale, deși devine subiect tot mai actual pe agenda publică, rămâne unul destul de prezent în societatea noastră. Locul de muncă nu face excepție din locuri unde ne putem confrunta cu fenomenul hărțuirii sexuale. Conform studiului MUNCA INEGALĂ! O analiză a decalajelor de gen pe piaţa muncii din perspectiva angajatorilor, persoanelor angajate și ale celor neangajate, realizat în 2018, confruntarea cu cazuri de discriminare în relațiile de muncă este mai specifică femeilor. La serviciu 17% din angajate s-au confruntat cu cazuri precum gesturile obscene, atingerile nepotrivite, glume cu conotație sexuală. Un număr destul de mare de femei (8%) au declarat situații în care au fost îmbrățișate fără permisiune, iar 2,2% s-au confruntat cu situații și mai grave – solicitări de a întreține relații sexuale în schimbul unei recompense.
Prezența fenomenului hărțuirii sexuale se explică prin nivelul scăzut de raportare a acestor cazuri. Majoritatea respondentelor ar recurge la evitarea persoanei care a manifestat acest comportament, decât să raporteze conducerii sau organelor abilitate. În pofida faptului că, printre soluțiile selectate 44% ar formula o plângere în adresa conducerii, totuși persistă predispunerea mare de a soluționa de sine stătător problema dată, prin adoptarea unei atitudini ferme, ignorarea comportamentului, recurgerea la amenințări.
În prezent, Republica Moldova dispune de un cadru legal ce prevede măsuri de combatere a fenomenului hărțuirii. În același timp, acesta nu include niște măsuri structurale de soluționare a respectivei probleme, mai cu seamă privind soluționarea cazurilor subtile și medii de hărțuire. Este îmbucurător totuși că decidenții, începând cu anul 2023, au readus acest subiect pe agenda publică, unde și-au expus angajamentului privind rectificare Convenției Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 190 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă, care va îmbunătăți vădit legislația națională pentru combaterea acestui fenomen la locul de muncă.
Pentru a înțelege care este situația actuală în Moldova privind manifestarea acestui fenomen pe piața muncii, în perioada decembrie 2022-ianuarie 2023, CBS-Research, la solicitarea Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a demarat un sondaj reprezentativ la nivel național, pentru a vedea care sunt percepțiile angajaților/ angajatelor cu privire la acest fenomen, care este incidența acestuia în rândul persoanelor angajate și care sunt responsabilitățile angajatorilor în aceste cazuri, iar rezultatele acestui sondaj comprehensiv, le găsiți în prezentul studiu.
Evenimentul de lansare, poate fi vizionat AICI.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.