”GENERAȚIA 9 PREZENT-VIITOR” – proiectul care a inspirat comunitatea din satul Bulboci, r. Soroca
Bulboci este o localitate aflată la o distanță de 153 km de Chișinău, 26 km de Soroca, 32 km de orășelul Drochia și 28 km de orășelul Florești. Această ”izolare” i-a făcut pe oameni pasivi și indiferenți față de tot ce se întâmplă în comunitate. Despre schimbările care au avut loc în perioada de implementare a proiectului vorbim cu Romica Șerban, lidera echipei comunitare ”Cutezătorii” și coordonatoarea proiectului comunitar:
- Cum ați descrie localitatea dvs. și oamenii din perspectiva activismului civic și al participării?
Majoritatea oamenilor își doresc, desigur, schimbări în localitate, dar fără să facă vreun efort. A fost foarte greu de mobilizat comunitatea. Uneori mi se părea că nu vom reuși să realizăm toate activitățile pe care le-am planificat. Tinerii din sat erau reticenți și foarte greu de atras în activități, deși proiectul îi avea pe ei drept grup țintă. Dar cu efortul echipei, cu multă răbdare și putere de convingere, am izbutit, unul câte unul, am format un grup de tineri solidari, care au început să susțină, iar mai târziu să promoveze ideile proiectului nostru.
- Cum ați reușit să creați, totuși, o echipă care să creadă în schimbarea prin participare și mobilizare?
Am început cu o echipă din 8 persoane – 7 femei și un bărbat. Am participat la instruirile organizate de către CPD, la care veneam cu un mare entuziasm și dornici de a învăța. Apoi ne întorceam acasă și îi molipseam și pe colegii de echipă cu această dorință, povesteam despre tot ce învățam și ce urmează să facem ca să reușim să atingem scopul și obiectivele propuse în cadrul proiectului nostru. De la început se simțea un fel de neîncredere parcă, dar cu timpul oamenii au început să se adune în jurul echipei, și acum suntem unsprezece membri, ce constituim nucleul echipei, și 33 de susținători și voluntari, dintre care, 27 femei sunt femei, 17 bărbaţi, inclusiv 20 de tineri, 2 persoane cu nevoi speciale, și 4 persoane în etate. I-am implicat pe toți în activități, am distribuit sarcini, am făcut totul transparent și i-am convins că schimbarea se face prin participare.
- Care au fost problemele pe care ați dorit să le soluționați prin proiectul comunitar?
Ca orice comunitate, avem multe probleme pe care ne-am fi dorit sa putem să le soluționăm. Dar ținând cont și de specificul Programului, și consultându-ne cu locuitorii satului am considerat să începem schimbarea pentru și împreună cu copiii noștri, care ne sunt viitorul. Avem în sat 150 de copii de vârstă școlară, 105 copii cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani, și 157 adolescenți (16-25 ani). Tinerii din s. Bulbocii–Noi vin la gimnaziul din Bulboci, care se află vis-a-vis de parc cu microbuzul școlii. Elevii mici, așteptându-i pe cei mari să termine orele, ca să se întoarcă cu microbuzul acasă, mergeau la unicul scrânciob din parc, construit de cetățeni. Prin proiect ne-am dorit să le oferim un spațiu de recreere, de petrecere a timpului într-un mod sănătos și util, ferit de pericolele străzii. Am contribuit nu doar la îmbunătățirea condițiilor pentru utilizarea timpului liber de către tineri/adolescenți, dar și la încurajarea și motivarea acestora de a se implica în viața comunitară.
Ne-am gândit între timp că acest spațiu este de fapt multifuncțional și accesibil și util nu doar pentru tineri și copii, ci și pentru părinții acestora, bunicii și bunicuțele, care pot sa stea în parc pe o băncuță ca să ”pună țara la cale”. Astfel, ne-am gândit că ar fi nevoie să mai cumpărăm și niște bănci pentru parc. Bani suficienți, însă, nu aveam, și am decis să înaintăm un demers către CR Soroca pentru a ne ajuta cu o sumă de 15 mii de lei. Consilierii raionali au fost receptivi și au alocat această sumă, din care am procurat 8 bănci pentru parc. Și așa, prin stabilirea de parteneriate am reușit, în primul rând, să convingem oamenii că putem aduce noi schimbarea în satul nostru.
- Ce lecții ați învățat, echipa, în toată această perioada?
Din participarea la proiect am devenit mai toleranți, mai pregătiți pentru a aborda problemele într-o manieră incluzivă. Am înțeles că trebuie să ținem cont de nevoile tuturor categoriilor de cetățeni din localitate. Dar pentru aceasta este nevoie să comunici, liber să-ți exprimi părerea, să asculți pe fiecare și să ai în echipă reprezentanți cât mai diverși. În cadrul proiectului am învățat cum să comunicăm în echipă, cum să comunicăm cu comunitatea, cu partenerii, dar și cu APL.
Am reușit să inspirăm încredere în oameni că putem schimba lucrurile spre bine prin colaborare cu ceilalți actori comunitari. Când ai susținerea echipei, a mentorei, a familiei le reușești pe toate.
Am creat o echipă pe care o vom consolida continuu și care va fi catalizatorul schimbărilor. Tot ce am învățat va fi aplicat în practică în următoarele proiecte pe care le vom implementa.
Personal am avut multe de învățat, în primul rând, că nu trebuie să facem diferența între oameni, ba dimpotrivă trebuie să-i ajutăm să se includă în toate procesele comunitare, să nu marginalizăm pe nimeni de o fi el bogat sau sărac, sănătos sau bolnav, tânăr sau bătrân. Toți suntem oameni și avem cu toții drepturi egale.
- Ce putețispune despre relația și a echipei cu mentora?
Mentora, Ecaterina State, are o experiență bogată în realizarea proiectelor și a fost tot timpul alături, ne-a îndrumat cum să realizăm ideile care ni le-am propus, a moderat activitatea ”Dezvoltarea prin implicare”, de care participanții au rămas pur și simplu încântați. Dna Mentoră ne-a oferit tehnici de motivare a membrilor şi membrelor echipei și a cetățenilor privind participarea la ședințele consiliului local, sporirea nivelului de participare în comunitate. În cadrul relației de mentorat am pus accent pe îmbunătățirea abilităților de comunicare, în general, şi comunicare publică, în special, precum și fortificarea încrederii de sine în vederea unei colaborări eficiente între echipa locală și comunitatea, echipa comunitară și APL. Noi am beneficiat și de suportul dnei mentore în vederea constituirii echipei în ONG, a împărtășit din activitatea sa în cadrul asociațiilor obștești.
- Cât de important a fost acest proiect pentru localitatea dvs.?
Orice proiect care contribuie la dezvoltarea comunității în care trăim este important și binevenit. Implementând proiectul ”GENERAȚIA 9 PREZENT-VIITOR”, echipa comunitară ”Cutezătorii” a acumulat o experiență bogată de implicare și atragere a populației în diferite activități de mobilizare, am învățat cum să formulăm o adresare, cum să scriem o notă către APL, cum să facem o prezentare. La sigur, dacă nu venea peste noi pandemia, am fi reușit să implicăm și mai mulți oameni.
Dar și cu această situație de restricții, am reușit, aș zice eu, să schimbăm atitudinea oamenilor față de localitatea în care trăiesc. Și bucurându-ne acum de rezultatele obținute, sunt sigură că oamenii din sat nu se vor mai gândi atât de mult când îi vom invita să se implice în orice alt următor proiect. Oamenii se mândresc acum cu parcul frumos amenajat cu echipamente de fitness, cu loc de joaca pentru copiii mai mici, cu spații amenajate pentru a petrece timpul în aer liber, cu foișorul unde se vor ține diverse activități.
Pozele din acest articol reprezintă activitatea echipei comunitare, inclusiv din perioada de până la pandemia cu COVID 19.
Proiectul comunitar este realizat prin Programul de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă, componentă a proiectului “Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.