Finalul încununează opera

Finalul încununează opera

Echipa comunitară ECO din satul Opaci, raionul Căușeni, condusă de carismatica lideră Oxana Plăcintă, a reușit să implementeze proiectul ”Schimbare prin informare, acțiune și implicare”, prin dezvoltarea inițiativelor cetățenilor, consolidând încrederea acestora în succesul demersului de dezvoltare comunitară incluzivă prin amenajarea unui spațiu de agrement pentru copiii, tinerii și adulții în localitate.

În opinia membrilor echipei și a susținătorilor acesteia, astfel de inițiative contribuie la o dezvoltare multidimensională pe termen lung, deoarece îi determină pe actorii locali să se accepte și tolereze unii pe alții, să-și unească eforturile și să participe în comun la acțiuni de dezvoltare a propriei localități.

Aceasta este situația acum, la final de proiect… În urmă a rămas o etapă tumultoasă, plină de divergențe în comunicare, de deznădejde, obstacole, de ostilitate între unele instituții publice și autoritățile locale, care au fost depășite prin  discuții, insistență, capacitate de negociere, încurajare a muncii în echipa incluzivă și marea dorință de a arăta unui sat întreg că e posibil de depășit neînțelegerile, de găsit limbaj comun și de construit orice: relații, echipe, politici, parcuri spre binele oamenilor.

Liderii din comunitate, care au participat la instruirile oferite de program, au început acțiunile de informare a locuitorilor și de convingere în posibilitatea de a depăși  neîncrederea în succes.

Administrația locală insista pe practica autoritară de a implementa proiectul, punând accent pe amenajarea terenului, echipa accentua că pe lângă aceasta mai este necesară și schimbarea modului de administrare, prin implicarea cetățenilor în procesul decizional, asigurarea transparenței, incluziunii, dezvoltării participative. Până la urmă, toate acestea au fost acceptate, deși cu mare rezistență.

Lecția învățată din acea perioadă de promovare a scopului și obiectivelor proiectului comunitar de a realiza schimbări în guvernarea locală a fost: – Dacă dorești cu adevărat să faci o schimbare, trebuie să depășești  frica de a fi influențat de greutăți și slăbiciunea de a renunța la perseverență.

Situațiile imprevizibile, la care membrii și membrele echipei ECO au fost  nevoiți/te să se adapteze din mers, au fost experiențe prin care au învățat să-și găsească cât mai mulți adepți, 90 dintre ei fiind instruiți cum să mobilizeze noi consăteni.

În 27 de evenimente comunitare, organizate de echipă, au participat 375 de persoane, dintre care 78, fiind din categorii marginalizate, au participat pentru prima dată la acțiuni în interes public.

Parteneriatul cu Asociațiile obștești ”Centrul de resurse pentru educație incluzivă” și AO ,,CoNatal-Neo din localitate a constituit forța care a fost capabilă să influențeze autoritățile locale să accepte propunerile:

I. de asigurare a transparenței decizionale;

II. de stimulare a participării cetățenilor la ședințele consiliului local;

III. de oferire a informațiilor cu caracter public pentru ziarul local creat de tinerii voluntari;

IV. de inițiere a procesului de evaluare a nivelului de incluziune a politicilor publice și elaborarea unei strategii de dezvoltare incluzivă a localității.

Amenajarea unui teren de agrement structurat pe diverse zone de joacă, recreere și dezvoltare fizică pentru copii, adolescenți și maturi, inclusiv persoane cu nevoi speciale, a unit toate categoriile de cetățeni. Terenul este în centrul satului și oferă o imagine bună localității. Participarea locuitorilor cu o contribuție de 29,600.00 lei și cu muncă de voluntariat constituie dovada unei atitudini responsabile față de localitatea lor. Neașteptată a fost inițiativa  domnului Cuciurcă Epifan, profesor cu experiență de 40 ani, care, inspirat de inițiativa echipei comunitare a construit din sursele proprii  un complex de joacă, valoarea căruia e estimată la 15 mii de lei.

Echipa comunitară ”ECO ” finalizează proiectul cu următoarele rezultate:

  • Colaborare cu APL și două ONG-uri din localitate, cu care au elaborat proiectul strategiei de dezvoltare incluzivă a satului Opaci; Consiliul local va aproba strategia după  consultarea cu cetățenii.
  • Propuneri pentru primărie privind planul de activități cultural sportive.
  • Echipă de voluntari creată, care supraveghează ordinea pe terenul de joacă și inițiază noi acțiuni în sectoarele în care locuiesc.
  • Adresări din partea unor locuitori de a se implica în proiecte similare.
  • Schimbare în nivelul de comunicare: ”ne auzim unul pe altul, analizăm ce se spune și dacă avem idei de susținere, le propunem, dar principalul să nu punem piedici unul altuia”.

Membrii echipei sunt conștienți, că probleme în localitate sunt multe, iar o  colaborare cu programul în continuare ar consolida schimbările obținute la această etapă.

 

Pozele din acest articol reprezintă activitatea echipei comunitare, inclusiv din perioada de până la pandemia cu COVID 19.

Proiectul comunitar este realizat prin Programul de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă, componentă a proiectului “Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns