Femeile pledează pentru schimbare – „INSPIR-O!” ia amploare

Femeile pledează pentru schimbare – „INSPIR-O!” ia amploare

Noul Program Național de Mentorat pentru Femei „INSPIR-O!”, care a antrenat persoane din 8 localităţi cu reprezentare „0” a femeilor în consiliile locale – Mileşti, r. Nisporeni; Morozeni, r. Orhei; Rubleniţa, r. Soroca; Pelinia, r. Drochia; Cociulia, r. Cantemir; Voinescu, r. Hînceşti; Suruceni, r. Ialoveni şi oraşul Ialoveni – ia amploare. Astfel, după primele instruiri desfăşurate la 10-11 şi 17 decembrie 2016, a urmat şi prima sarcină practică. Grupurile de femei din fiecare localitate (25 de persoane) au organizat câte o masă rotundă cu tematica: ”Rolul femeii în viața social-politică a comunităţii”.

Noul Program Național de Mentorat pentru Femei „INSPIR-O!”, care a antrenat  persoane din 8 localităţi cu reprezentare „0” a femeilor în consiliile locale –  Mileşti, r. Nisporeni; Morozeni, r. Orhei; Rubleniţa, r. Soroca; Pelinia, r. Drochia; Cociulia, r. Cantemir; Voinescu, r. Hînceşti; Suruceni, r. Ialoveni şi oraşul Ialoveni – ia amploare. Astfel, după primele instruiri desfăşurate la 10-11 şi 17 decembrie 2016, a urmat şi prima sarcină practică. Grupurile de femei din fiecare localitate (25 de persoane) au organizat câte o masă rotundă cu tematica: ”Rolul femeii în viața social-politică a comunităţii”.

Scopul acestor mese rotunde a fost constituirea şi consolidarea echipelor comunitare, identificarea cauzelor/motivelor care împiedică implicarea femeilor în procesul decizional la nivel local și motivarea/argumentarea de ce este nevoie de o reprezentare echitabilă a genurilor în funcțiile de decizie.

Chiar dacă tematica întrunirilor a fost aceeași pentru fiecare eveniment organizat, discuțiile/mesele rotunde  au evoluat diferit. Beneficiarele directe ale Programului au manifestat abilităţi bune de organizare şi prezentare. Deşi unele dintre ele pentru prima dată au organizat şi au participat la o masă rotundă, au reuşit să întocmească agende interesante, să modereze iscusit activitatea, să pregătească prezentări impresionante cu privire la rolul femeilor în viaţa social-politică a comunităţilor, au colectat date statistice, şi-au apărat punctul de vedere, bazându-se pe lecţiile însuşite la training.  Principalele succese ale acestor activităţi au fost (1) numărul mare de adepte ale femeilor din comunitate, care doresc să adere la grupul de iniţiativă implicat în programul de mentorat; (2) promisiunea de susţinere din partea bărbaţilor, care au participat la discuţii şi (3) căpătarea încrederii în forţele proprii.

Toate discuțiile au fost aprinse, interesante și au evidenţiat motivele/cauzele lipsei femeilor în consiliile locale, acestea fiind:

– o parte semnificativă dintre bărbaţi nu acceptă ideea participării femeilor la funcţii de conducere în viaţa publică, chiar dacă majoritatea recunosc că implicarea lor în politică sau în business nu va influenţa în rău lucrurile din sferele respective;

– poziţia de superioritate a bărbatului faţă de femeie;

– neîncrederea femeilor în propriile forțe;

– stereotipurile privind rolul femeii în societate;

– presiunea psihologică, standardele duble și repartizarea/plasarea femeilor la coada listei în campaniile electorale, reduc semnificativ numărul femeii dornice de a se implica în viața politică;

– sarcinile casnice și a gospodăriei puse în totalitate pe seama femeilor.

În cadrul dezbaterilor reprezentantele CPD am avut mai multe intervenții, iar subiectele vizate au fost: prevederile Legii Nr. 71 (cota de 40 %), regulamentul privind constituirea și funcționarea consiliilor locale și raionale, prejudecățile și discriminarea, rolul și locul femeii în societate vs familie, reconcilierea vieţii de familie cu cea profesională, avantajele implicării femeilor în procesul decizional, istorii de succes.

Fiecare participantă la Program are un potențial aparte, curaj, dorință de implicare și schimbare. Pentru a spori reprezentativitatea femeilor în procesul decizional este nevoie de o unitate a acestora, iar grupurile formate oferă oportunitatea de a concentra toate resursele, experiența și abilitățile femeilor din localități într-o forță dinamică, unită, care va deveni în viitor o voce sonoră și un imbold pentru implicarea lor în viața politică.

La activităţi au participat 194 de persoane, dintre care 167 femei şi 27 bărbaţi din toate sferele de activitate din localitate: primari, consilieri locali (reprezentanţi ai diferitor partide), feţe bisericeşti. La Morozeni, r. Orhei a participat vice președintele raionului, iar la Mileşti, r. Nisporeni, un consilier raional. Femeile au reprezentat un spectru mai larg: pedagogi, oameni de afaceri, lucrători din medicină, cultură, femei casnice.

În urma discuţiilor, pe alocuri suficient de dure, APL şi reprezentanţii partidelor şi-au exprimat susţinerea pentru grupurile de femei active pe perioada de implementare a proiectului, dar şi în perioada electorală. Urmează să întreprindem şi alţi paşi care vor conduce la realizarea angajamentelor asumate.

Programul Naţional de Mentorat pentru Femei „INSPIR-O!” este realizat de către Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” cu susținerea Programului ONU „Femeile în Politică”, implementat de UN Women și PNUD, în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei.

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns