Entuziaştii din Fîrlădeni
Procesele prin care trec echipele comunitare în afirmarea lor ca factori importanți în comunitate sunt identice de la o localitate la alta, dar au și unele momente specifice, care le disting.
Dacă doriţi să trăiţi atmosfera ce domneşte în echipa din Fîrlădeni, dacă doriţi să vă molipsiţi de optimism şi pasiune, să faceţi cunoştinţă cu oameni inspiraţi care ştiu să se mobilizeze pentru a face schimbări în comunitate, a crea un mediu favorabil şi securizat pentru dezvoltarea fizică a 160 de elevi din ciclul primar şi 50 de preşcolari, vizitaţi pagina echipei https://www.facebook.com/iustin.cucovici
Ai impresia că nimereşti într-un furnicar, unde totul se dezvoltă după anumite reguli, în crescendo, iar spiritul de activism, de participare creşte cu ardoare pentru a corespunde titlului acestei minunate echipe – „Entuziaștii din Fîrlădeni”. Materialele postate pe această pagină arată pas cu pas ce s-a întâmplat în echipă din momentul constituirii acesteia, cum au evoluat lucrurile în comunitate, cum s-au implicat cetăţenii. Aproape fiecare postare începe cu o maximă care generează energie pozitivă, explică anumite noţiuni, contribuie la clarificarea acestora. De exemplu: ”Voluntarii nu sunt plătiţi, nu pentru că nu au nici o valoare, ci pentru că sunt de nepreţuit” (Sherry Anderson); Unirea este singura stare, ce ar putea să asigure viitorul nostru; ”Munca în folosul altora este ceea ce plăteşti pentru locul tău pe pământ” (Muhammad Ali); Strângerea de fonduri continuă – de la emoție, la eficiență și sustenabilitate. Voluntarii în acțiune! Pe durata desfăşurării proiectului comunitar localitatea s-a transformat în club de dezbateri, şcoală pentru adulţi, şantier de construcţie, atelier de tâmplărie…..
Echipa comunitară ”Entuziaștii” din satul Fîrlădeni, raionul Căușeni, care implementează proiectul „Mobilizare comunitară pentru crearea unui mediu favorabil de dezvoltare a copiilor” are o istorie aparte. Iniţial, în calitate de lideră a fost aleasă o femeie tânără, care în prima perioadă de activitate în program a devenit mămică, riscul de tărăgănare a activităților planificate devenind realitate. Însă participarea membrelor echipei la instruirile oferite de program a sporit capacitatea de identificare a resurselor, în special ale celor umane.
Astfel noua lideră, Lilia Burca, a fost identificată după capacitatea de a inspira și convinge cetăţenii să susțină inițiativa lor de a schimba lucrurile în comunitate.
Nu s-au așteptat la un rezultat prompt, dar faptul, că echipa a fost extinsă până la 27 de persoane (18 femei – 67%, 9 bărbaţi 33%), și a inclus toate categoriile de locuitori le-a asigurat primul succes. În timp record, la apelul echipei de a participa, au răspuns peste 400 de localnici, contribuția monetară depăşind de patru ori suma planificată. Propunerile sătenilor de completare a planului de implementare cu activități specifice de informare, mobilizare, dar și de corectare a volumului de lucrări planificate i-a responsabilizat să se implice în realizare.
Toate bune și frumoase, doar că membrele /membrii echipei nu au vrut să se împace cu participarea mult mai activă a femeilor în toate activitățile, fie de instruire, de informare, planificare a lucrărilor de amenajare. Nu s-a împăcat cu tradiția locală că de toate situațiile în familie și, corespunzător în comunitate, cele mai responsabile sunt femeile. Echipa își dorea o implicare echitabilă
Astfel, s-au gândit la o strategie de includere mai activă a bărbaților, invitându-i iniţial în calitate de consultanți, voluntari în planificarea lucrărilor. Pas cu pas i-au inspirat să se implice și să convingă și pe alți bărbați să participe. Acțiunea ”Participarea taților în crearea condițiilor pentru copii” a constituit deznodământul, adunând 100 de bărbați în activitățile proiectului. Indicatorul de implicare a voluntarilor în lucrări a fost depășit de 4 ori, planificate fiind 30 de persoane.
O parte dintre aceşti voluntari au devenit membri ai grupului înregistrat la primărie în calitate departe interesata în procesul decizional din comunitate. Activitatea lor deja s-a soldat cu o iniţiativă propusă consiliului local: îmbunătățirea condițiilor de deplasare a liceenilor către blocul de studii prin reparația capitală a unei porțiuni de drum. Iniţiativa a fost aprobată şi este în curs de soluţionare.
Echipa are convingerea că implicarea bărbaților în activitățile proiectului, dezvoltarea inițiativei de a participa la activități comunitare va schimba paradigma de asumare a responsabilităților atât la nivel de familie, cât și de localitate.
Iar succesul vine de la oameni cu suflet mare, de la echipa nucleu în frunte cu lidera Lilia Burca, sprijinită de mentora Lilia Mustaţă, care a pus umărul ori de câte ori a fost nevoie.
Pozele din acest articol reprezintă activitatea echipelor comunitare, inclusiv din perioada de până la pandemia cu COVID 19.
Proiectul comunitar este realizat prin Programul de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă, componentă a proiectului “Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.