„Educație fără Hărțuire Sexuală” – începe luna conștientizării asaltului sexual
Cu ocazia Lunii Conștientizării Asaltului Sexual din aprilie, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) și Coaliția Națională „Viața fără Violență” lansează campania națională ”Împreună spunem NU hărțuirii sexuale”, sub sloganul special al anului: „Educație fără Hărțuire Sexuală”. Anul acesta, cu un accent major asupra prevalenței fenomenului hărțuirii sexuale în instituțiile educaționale, deoarece datele arată că::
- Pe parcursul vieții, fiecare al cincilea tânăr/ă care își face studiile în învățământul profesional tehnic și universitar a fost expus unei forme de hărțuire sexuală.
- Circa 15% dintre elevii/elevele din învățământul profesional tehnic și studenți/studentele s-au confruntat personal cu forme subtile de hărțuire la locul de studii, iar circa 4% – cu forme extrem de grave, cum ar fi cerința sau folosirea forței/amenințărilor pentru a întreține relații sexuale.
- Peste 20% dintre elevele din învățământul profesional tehnic și studente s-au confruntat în ultimele 12 luni cu forme subtile de hărțuire sexuală cel puțin o dată la 2-3 luni.
- Frecvența cazurilor de hărțuire sexuală este semnificativ mai mare în rândul tinerelor, indiferent de forma de manifestare.
- Circa 1 din 10 tineri s-a confruntat cu amenințări din partea profesorului în scopul de a întreține relații sexuale.
- Conform datelor sondajului, circa 8% dintre elevi și studenți au fost invitați de către profesor la întâlniri amoroase cu promisiunea unei recompense.
- Circa a cincea parte dintre persoanele antrenate în procesul educațional profesional tehnic și superior au fost expuse unor abuzuri verbale în instituția de învățământ.
- Aproximativ 20% dintre persoanele intervievate au menționat că au fost frecvent martore ale unor cazuri de insulte, înjurături și certuri violente.
- Fetele de 16-18 ani (vârstă ce poate fi echivalată cu anul I de studii) au menționat o incidență mai mare a astfel de cazuri.
- În jur de 40% dintre elevii și studenții afectați nu au raportat cazurile de hărțuire la care au fost supuși și nu au solicitat suport.
„O societate care protejează drepturile și demnitatea fiecăruia este o societate în care educația trebuie să fie liberă de hărțuire sexuală. Aceste cifre nu sunt doar statistici; ele reprezintă realități dureroase cu care se confruntă tinerele/tinerii noștri zi de zi,” afirmă organizatorii campaniei.
„Subliniem necesitatea imperativă de a îmbogăți Codul Educației cu prevederi explicite care să combată hărțuirea sexuală, observând că, în timp ce legislația muncii a fost consolidată prin adoptarea unor acte normative semnificative precum Convenția 190 a OIM, legislația din domeniul educațional solicită încă ajustări pentru a asigura un mediu de studiu sigur și respectuos,” indică organizatorii.
În cadrul acestei campanii, activitățile se aliniază și cu alte două inițiative globale recunoscute: Red My Lips și Denim Day. Aceasta marchează angajamentul, pentru al treilea an consecutiv în Republica Moldova, de a lupta împotriva hărțuirii sexuale.
În cadrul campaniei desfășurate exclusiv online, organizatorii au anunțat scopul principal de a aduce în prim-plan problema hărțuirii sexuale, cu un accent deosebit pe necesitatea de a informa și educa publicul larg. Prin lansarea unei serii variate de materiale educaționale și organizarea de instruiri specializate, campania își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la manifestările violenței sexuale și la modul în care aceste cazuri pot fi raportate.
Mai mult decât atât, prin această campanie, organizatorii își doresc să mobilizeze societatea și să atragă atenția asupra unui domeniu care, deși critic, este adesea neglijat sau înțeles superficial. Obiectivul este de a deschide un dialog constructiv și de a încuraja o schimbare pozitivă, subliniind importanța recunoașterii și abordării diferitelor forme de hărțuire sexuală.
Un aspect esențial al campaniei este dorința de a evidenția nevoia acută de revizuire și îmbunătățire a legislației actuale, pentru a asigura un mediu mai sigur și mai respectuos pentru toți. Prin intermediul platformelor digitale, campania vizează să creeze un impact semnificativ, înțelegând că schimbarea începe cu informarea corectă și implicarea activă a fiecărei persoane în lupta împotriva hărțuirii sexuale.
Cum poți participa și tu și alte detalii despre implicare în această cauză importantă pot fi găsite pe pagina dedicată Campaniei ”Împreună spunem NU hărțuirii sexuale”, sau instagram, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) și Coaliția Națională „Viața fără Violență” .
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.