Echipa „Valea Dragă” – pilon al dezvoltării comunitare

Echipa „Valea Dragă” – pilon al dezvoltării comunitare

Incluziunea socială este un deziderat al satului Andruşul de Sus, Cahul, asta se vede şi prin activitatea echipei comunitare „Valea Dragă”, care implementează un proiect de dezvoltare comunitară cu denumirea „Motivația aduce mișcare, mișcarea aduce viață”.

În discuţia cu energica coordonatoare de proiect Ecaterina Călin, am aflat mai multe despre spiritul acestei echipe, care,  începând realizarea proiectului până la pandemie, şi l-a menţinut şi pe perioada restricţiilor şi pericolelor de infectare.

Întrebare: Dna Călin, cum aţi descrie specificul localităţii dvs. din perspectiva incluziunii şi a nevoilor oamenilor?

Ecaterina Călin: Ne bucurăm că suntem un sat bogat în copii,dar ei nu au condiţii sigure de ocupaţii fizice în aer liber. Avem persoane cu nevoi speciale, care rar părăsesc curtea din cauză că nu au unde se duce – pentru socializare şi mişcare ar avea nevoie de un spaţiu sigur şi ajustat pentru ele.  Persoanele în etate susţin că au nevoie de un loc ferit de forfotă şi cu locuri de odihnă. Sunt familii interesate de mişcare împreună cu copiii, şi aşa aş putea să continui mult, dar esenţa este că avem multe categorii de persoane vulnerabile, iar ocupaţiile în aer liber şi socializarea le-ar susţine starea de spirit şi sănătatea fizică, or acest lucru acum s-a dovedit a fi foarte actual. Astfel ideea de creare a unui teren multifuncţional în preajma gimnaziului, venită din partea oamenilor, a fost luată ca bază pentru proiectul nostru comunitar.

Scopul echipei a fost salutat de primarul satului, Sorin Ciobanu, şi de consiliul sătesc, care au susţinut financiar şi chiar organizatoric transpunerea ideii în practică.

În aşa mod, în localitate a pornit o mişcare de coalizare a diferitor categorii sociale de persoane şi alte resurse pentru a face terenul mai incluziv şi cu funcţii pentru diferite persoane. Acum ochiul nostru se bucură la vederea suprasolicitării acestui spaţiu, care a devenit şi pentru elevi un loc de recreaţie activă.

Întrebare: Ecaterina, echipa comunitară se vede a fi energică. Aţi observat schimbări la membrii echipei pe parcursul realizării prograrumului si al proiectului comunitar?

Ecaterina Călin: Eu mă bucur că membrii echipei sunt activi şi interesaţi, motivaţia şi capacităţile lor, şi ale mele, au crescut pe parcursul instruirilor de abilitare a noastră şi a comunicării cu oamenii din sat, prin activităţile pregătite şi desfăşurate, gen dezbaterile publice, planificarea cu beneficiarii, amenajarea terenului ş.a. Noi toţi am înţeles mai bine noţiunile de incluziune, toleranţă, egalitate de gen, echitate socială, participare la luarea deciziilor – prin fapte, nu doar prin vorbe. Motivaţi din experienţa Programului de Mentorat, membrii echipei continuă să se instruiască şi prin alte programe de abilitare, doresc să iniţieze proiecte locale şi să obţină schimbare de atitudine la fiecare cetăţean.

Întrebare: În proiectul dvs. nu se prevedea colectare de fonduri, dar postările pe pagina fb a echipei relatează că, totuşi, fonduri au fost colectate. Cum aţi reusit? De la cine a pornit iniţiativa?

Ecaterina Călin: Iniţial am considerat că mijloacele financiare planificate vor fi destule. Dar, cum am spus, proiectul nostru a fost construit pe o nevoie a oamenilor, noi  am reuşit împreună să identificăm o problemă de-a dreptul importantă, dovada fiind şi faptul că sătenii (cei de acasă şi cei plecaţi) au iniţiat donaţii pentru activităţile terenului din proprie iniţiativă. Exemplul familiei Postu Aurelia şi Postu Serghei a fost urmat de alte persoane şi aşa am colectat 1804 lei, sumă îndreptată la îmbunătăţirea condiţiei terenului.

Întrebare: Ce aţi putea spune despre relaţia de mentorat?

Ecaterina Călin: Noi am reuşit! Exprim bucuria întregii echipe şi a partenerilor de proiect. Echipa este la prima experienţă de proiect comunitar incluziv, deşi aveam năzuinţa de a făuri, desigur am avut temeri şi frustrări, mai ales la început de cale. Faptul că în spatele nostru mai este cineva, un mentor, care ne înţelege lacunele privind nivelul nostru de pregătire, a fost şi este un sprijin metodologic şi moral enorm. Ne-am simţit susţinuţi mereu de mentorul nostru, Mihai Cucereanu, care pune umărul la capacitarea noastră şi ne încurajează să iniţiem acţiuni de dezvoltare, oferindu-ne sfaturi şi informaţii oportune. Cu ajutorul lui ne-am consolidat cunoştinţele şi abilităţile de scriere a propunerilor de proiecte, am aflat despre alte programe de dezvoltare,  am înţeles mai bine cum să construim relaţii de cooperare cu actorii comunitari. Avem şi un plan de mentorat, prin care urmărim scopul de capacitare a membrilor, fiind ghidaţi de mentor.

Întrebare:  Ce aţi reuşit să învăţaţi în cadrul programului de mentorat?

Ecaterina Călin: Efortul intern al echipei şi suportul acordat prin Programul de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă ne-au adus într-un punct, cu care putem să ne mândrim: ne considerăm o echipă unită, consolidată, capacitată şi cu perspective de creştere. Putem deveni chiar un pilon al dezvoltării comunitare.

Cum altfel, dacă 3 membre ale echipei fac parte şi din AO „VALEA DRAGĂ”, care a obţinut un proiect incluziv în valoare de 20,120 dolari (parteneri: diaspora, locuitorii și APL) de la MIDL.

Pe parcursul participării în programul de mentorat şi eu am devenit președintă a unei asociaţii obşteşti „Arborele vieții”, creată odinioară, dar fără activitate. Am pornit activitatea ei şi acum se implementează un proiect de 7,735 lei „Participare civică pentru o cultură ecologică”, susţinut de Fondul pentru tineri Cahul.

Membrii echipei comunitare au încurajat cetăţenii să participe cu propuneri de proiecte locale la programul „Abordare LEADER pentru prosperiatea rurală în Moldova în cadrul „Fondul de dezvoltare rurală LEADER-UE-EDIŢIA:2020”, pentru susţinerea dezvoltării locale în cadrul GAL „Valea Halmagei”, un agricultor beneficiind de un grant de 40,000 lei pentru tehnologii avansate.

O tânără consilieră, fiind la primul mandat, a aplicat şi a fost selectată la Programul de Granturi Individuale pentru dezvoltare personală în domeniul bunei guvernări la nivel local.

Sper să ne inspirăm mereu, din activităţile şi succesul nostru şi din practicile bune ale altor comunităţi!

Interviu realizat cu

Ecaterina Călin, lidera echipei comunitare „Valea Dragă”

Poza din acest articol reprezintă activitatea echipei comunitare, inclusiv din perioada de până la pandemia cu COVID 19.

Proiectul comunitar este realizat prin Programul de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă, componentă a proiectului “Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns