De 15 mai- Ziua internațională a familiei-15 Politici pentru a susține familiile din Moldova
Noi, la CPD, vrem să creăm un mediu favorabil și de sprijin pentru familiile din Moldova pentru ca acestea să prospere, contribuind astfel la construirea unei societăți mai puternice, mai coezive și mai incluzive. Astăzi, de 15 mai, de Ziua Internațională a Familiei, venim cu 15 propuneri întru îmbunătățirea impactului tuturor măsurilor aprobate în ultimii doi ani în Republica Moldova, dar și de a diminua anumite bariere sau inegalități de gen. Aceste propuneri sunt bazate pe analize detaliate ale situației actuale, bune practici internaționale și consultări cu experți și comunități locale.
Deși în ultimii ani au fost întreprinse eforturi considerabile pentru a susține familiile din Republica Moldova, acestea încă se confruntă cu o serie de provocări care afectează bunăstarea și stabilitatea lor: (i) Depopularea și migrația; (ii) Dificultăți economice majore; (iii) Acces limitat la servicii de calitate; (iv) Discriminare și inegalități de gen; (v) Probleme legate de reconcilierea vieții de familie cu cea profesională; (vi) Condiții locative precare.
În această zi simbolică, echipa CPD pune la dispoziție acest pachet de propuneri ambițioase, menite să continue tendința pozitivă a Republicii Moldova în ceea ce privește sprijinirea familiilor cu copiii mici prin asigurarea reconcilierii vieții de familie cu cea profesională:
1. Deducerea suplimentară din impozit pentru părinții salariați care au copii încadrați în creșă, grădiniță sau școală.
2. Suport pentru facilitarea accesului la activități educaționale în perioadele de întrerupere temporară a funcționării instituțiilor de învățământ.
3. Flexibilizarea programelor de studii în ceea ce privește durata și forma de organizare.
4. Sporirea eficienței şi accesibilității programelor prelungite de educație pentru copii (afterschool).
5. Aprobarea unui cadru regulatoriu secundar care ar oferi repere angajatorilor și angajaților de a flexibiliza locul de muncă.
6. Continuarea eforturilor de asigurare a reconcilierii vieții de familie cu cea profesională.
7. Scutirea taxelor pentru produsele menstruale și includerea în lista produselor de prima necesitate/social importante.
8. Tratamentele pentru perioada premenopauzei/menopauzei în lista medicamentelor compensate.
9. Ajustarea programului „Prima Casă” pentru ca acesta să devină mai utilizat și popular în rândul familiilor.
10. Introducerea serviciilor de consiliere psihologică/psihoterapie în Programul unic.
11. Stimulente financiare pentru constituirea familiilor de către tineri.
12. Includerea părinților din familii monoparentale cu copii de vârsta până la 10 ani în categoria de muncitori scutiți de munca de noapte.
13. Introducerea concediului medical menstrual.
14. Introducerea unor noi mecanisme de executare a hotărârilor judecătorești privind pensiile de întreținere a copiilor minori.
15. Sporirea accesului cuplurilor/femeilor solitare la serviciile de fertilizare in vitro.
Ziua Internațională a Familiei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 20 septembrie 1993, cu rezoluția A / RES / 47/237, ca eveniment cu dată fixă pe 15 mai a fiecărui an și reflectă importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor. Începând cu anul 2010, această zi a devenit sărbătoare națională și în Republica Moldova.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.