Consiliera din Moldova care încetinește traficul rutier și salvează vieți

Consiliera din Moldova care încetinește traficul rutier și salvează vieți

Accidentele rutiere grave erau la ordinea zilei în satul Pepeni, raionul Sângerei, situat la 84 kilometri de Chișinău. Oamenii din sat erau martori la cel puțin două accidente grave pe an, cu pierderi de vieți omenești. În 2014, 35 de accidente de mașină s-au soldat cu patru morți. Unul dintre cei care și-a pierdut viața a fost soțul profesoarei Veronica Spânachi.

Pepeni, Moldova– După ce soțul ei și-a pierdut viața într-un accident de mașină, chiar în fața casei sale, Veronica Spânachi a pus piciorul în prag și a hotărât să facă localitatea sa natală una sigură, astfel încât nimeni să nu mai îndure o asemenea tragedie. Iar Programul Național de Mentorat pentru Femei Consiliere „Inspir-o!”, susținut de Programul ONU „Femeile în politică”, a ajutat-o să-și îndeplinească promisiunea.

Accidentele rutiere grave erau la ordinea zilei în satul Pepeni, raionul Sângerei, situat la 84 kilometri de Chișinău.Oamenii din sat erau martori la cel puțin două accidente grave pe an, cu pierderi de vieți omenești. În 2014, 35 de accidente de mașină s-au soldat cu patru morți. Unul dintre cei care și-a pierdut viața a fost soțul profesoarei Veronica Spânachi.

„Soțul meu a fost omorât de ceea ce se temea el cel mai mult – de o mașină care circula cu viteză. Ba chiar spunea deseori – „Într-o zi mă voi trezi cu o mașină în dormitorul meu”. Doar că mașina care i-a luat viața nu a fost în dormitor, ci în fața casei noastre, își aduce aminte Veronica.

Pentru a onora amintirea soțului său, Veronica nu s-a lăsat bătută și a decis să îmbunătățească siguranța rutieră în Pepeni. La opt luni de la accidentul fatal, Veronica Spânachi a devenit consilieră locală în sat și, imediat, a aplicat la Inspir-o!, Programul Național de Mentorat pentru femei consiliere, susținut de Programul „Femeile în politică”.

„Grație Programului Inspir-o!, mi-am dezvoltat abilitățile de comunicare și discurs public și am învățat cum să identific problemele comunitare, cum să pun pe picioare un proiect și să mobilizez oamenii în activitățile comune”, a punctat consiliera.

Până în prezent, Inspir-o! a ajutat femeile consiliere să organizeze peste o sută de activități și proiecte comunitare, în urma cărora au beneficiat 25.500 de oameni. Inspir-o! este realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, în cadrul Programului ONU „Femeile în Politică”, care își propune să sporească reprezentarea politică a femeilor și creșterea participării lor în procesele de luare a deciziilor.

Finanțat de Guvernul Suediei, Programul „Femeile în Politică” este implementat în comun de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu organizațiile non-guvernamentale Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”.

După ce Inspir-o! a acceptat proiectul consilierei „Securitatea în trafic înseamnă viață”, care prevedea instalarea limitatoarelor de viteză și a semnelor de circulație la câteva curbe periculoase, Veronica s-a pus pe treabă.

A format o echipă de implementare din trei consiliere și consilieri și patru tineri voluntari. Echipa a realizat o campanie de informare despre siguranța în traficul rutier, cu titlul „Atenție, viteza este bună doar pe internet!” și au distribuit pliante informative în toată localitatea. Apoi au urmat dezbaterile, unde au participat oamenii din sat, consilieri și reprezentanți de la poliția rutieră.

Doar că drumul de la idee la realizare a fost unul presărat cu multă birocrație și vizite în instituții de stat, chiar dacă menirea proiectului era să salveze vieți. „Argumentul oficialilor era că aceste limitatoare de viteză provoacă, de fapt, mai multe accidente”, menționează Veronica.

Pentru a-i face să se răzgândească, Veronica a prezentat zeci de documente. A colectat date concrete despre numărul de accidente care s-au produs în sat și despre victimele acestora. Apoi a înaintat demersurile, însoțite de documente justificative, către SA „Drumuri” Sângerei și SA „Drumuri” Bălți, către Inspectoratul de Poliție din raion, dar și din Chișinău, către Inspectoratul Național de Patrulare,  Ministerul Transportului și Infrastructurii Drumurilor, inclusiv către Parlament.

În sfârșit, după ce au fost bătute pragurile multor instituții de stat, autoritățile au aprobat proiectul. Apoi, a apărut un alt obstacol – nici bugetul local, nici cel raional nu prevedea mijloace pentru instalarea limitatoarelor de viteză.

Însă Veronica și echipa sa nu au lăsat mâinile jos până nu au adunat fonduri suficiente pentru a instala patru limitatoare de viteză – trei în centrul satului și unul în preajma școlii – și indicatoarele de circulație. Cele patru limitatoare de viteză au fost obținute grație sprijinului financiar al Programului Național de Mentorat. Apoi, alți 48 de locuitori, deținători de permise de conducere, dar și statul au contribuit financiar la amplasarea semnelor rutiere.

„Nu ne-am lăsat bătuți și am mobilizat comunitatea să contribuie financiar la implementarea proiectului”, a spus Veronica. „Nu am vrut să mai treacă nimeni prin ce am trecut eu și am demonstrat că dacă oamenii sunt uniți pot face lucruri mari”, punctează Veronica.

Comunitatea este încântată de impactul limitatoarelor de viteză și a semnelor de circulație.

„Limitatoarele de viteză au responsabilizat șoferii. Acum, ei se opresc și oferă prioritate pietonilor”, a precizat activistul Oleg Brega, originar din Pepeni.

„Această activitate a adus un mare beneficiu satului nostru. Sperăm că numărul de accidente va scădea, deoarecesatul Pepeni este localitatea cu cele mai multe accidente în raionul Sângerei”, a spus Ana Maxian, voluntară în cadrul acestui proiect.

Veronica, la rândul ei, preferă să nu vorbească despre munca ei, dar afirmă că a învățat multe lecții de viață pe durata acestui proiect.

„Poți face orice, dacă crezi în asta și perseverezi. Așa precum ciocănitoarea care bate în același loc de mii de ori și reușește, așa și noi putem învinge sistemul”, a spus ea în concluzie.

Victoria Puiu
Specialistă în comunicare
Programul ONU „Femeile în politică”

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns