„Caravana bunelor practici”: faptele bune rămân

„Caravana bunelor practici”: faptele bune rămân

O „Caravană a bunelor practici” s-a desfășurat în această primăvară în trei raioane, beneficiare ale Programului de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă – Cahul, Căușeni și Soroca.

Emoțiile, provocările și bucuriile împărtășite de către cele 27 de echipe comunitare în cele trei zile de caravană vor rămâne încă mult timp în inimile oamenilor și localităților, așa cum au mărturisit participantele și participanții la acțiune. Ceea ce este însă mai important este faptul că aceste reușite comune rămân de acum încolo spre folosința copiilor, adolescenților, femeilor și bărbaților de aici ca o contribuție valoroasă la îmbunătățirea condițiilor de viață ale celor mai vulnerabili cetățeni.

„Caravana bunelor practici” a prezentat, în regim online, succesele proiectelor comunitare realizate prin Programul de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă, componentă a Proiectului „Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale”, care a fost implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

Iar cele 27 de comunități care au prezentat propriile dovezi că „faptele bune sunt molipsitoare”, împărtășind și multiplicând mesajul Programului de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă „INSPIRĂ și pe ALȚII!”, conturează o hartă vie, un ghid de acțiune pentru toată lumea: Alexanderfeld, Andrușul de Sus, Borceag, Brânza, Chioselia Mare (s. Frumușica), Huluboaia, Manta, Vadul lui Isac și Zârnești din raionul Cahul, Baccealia, Cârnățeni-Noi, Ciuflești, Coșcalia, Fârlădeni, Hagimus, Opaci, Plop-Ştiubei, Taraclia, Tocuz și Ucrainca din raionul Căușeni, și Bădiceni, Bulboci, Ocolina, Rublenița, Vasilcău, Volovița și Zastânca din raionul Soroca.

Bineînțeles, că o consemnare a acestei „Caravane a bunelor practici”, găzduită pe rând de către cele trei raioane, după cum urmează: Soroca, Căușeni și Cahul, nu poate dezvălui toate fațetele întregului efort depus împreună timp de aproximativ doi ani de echipa Programului de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă, de partenerii săi internaționali și de comunitățile beneficiare ale Programului de Granturi Mici care și-a propus drept scop „Îmbunătățirea calității vieții oamenilor prin participare incluzivă, mobilizare comunitară și șanse egale pentru fiecare”, însă câteva cifre, observații și mărturii pot ilustra impactul acestor activități asupra comunităților, membrilor și membrelor acestora.

27 de echipe comunitare, care au întrunit în total 410 femei și 244 de bărbați, au reușit să depășească riscurile, s-au mobilizat și au ajuns până la etapa finală de realizare a proiectului, iar multe dintre aceste echipe au decis să continue activitățile și după încheierea finanțării granturilor, obținând suport din partea autorităților locale, sectorului privat, grupurilor de inițiativă și acțiune locală, cetățenilor.

Multe dintre cele 27 de localități care au beneficiat de granturi mici în cadrul acestui program au realizat pentru prima oară un proiect de mobilizare comunitară, demonstrând că este posibil, că „ochii sperie, iar mâinile bucură!” și că „am reușit să facem mai mult decât ne-am propus”.

„Chiar de la bun început grupul nostru de inițiativă a fost unul incluziv”.

„Am reușit să facem dintr-o gunoiște neautorizată un loc de agrement frumos”.

„Odată cu iluminarea parcului s-au luminat și fețele sătenilor noștri”.

„Relația dintre autoritățile locale și cetățeni a devenit mai apropiată, mai transparentă, pentru că în toate cele 27 de comunități beneficiare ale Programului s-a desfășurat „Săptămâna transparenței”.

„Aleea siguranței, ce leagă două dintre satele noastre, a adus siguranță, iar succesul s-a bazat pe parteneriate”.

„Am reușit să trecem de la neîncredere la curaj, după ce am pășit mai multe praguri și am bătut la mai multe uși”.

„Am identificat nevoile cetățenilor printr-un chestionar online și considerăm că această metodă de consultare este eficientă și o vom aplica și în continuare”.

„Echipele au crescut lidere și lideri noi, care la rândul lor acum implementează alte proiecte comunitare”.

„Am devenit partenerii egali ai autorităților publice locale și ne-am înregistrat la consiliul local ca parte interesată”.

„Facem bine doar împreună!”

„Atâta timp cât în satele noastre sunt asemenea oameni, avem viitor”.

„Energiile nasc sinergii”.

Pe parcursul Programului de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă, Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” a abordat constant următoarele aspecte:

  • Echipele comunitare devin vizibile, fiind capacitate și împuternicite să acționeze în calitate de agenți care promovează politici incluzive și buna guvernare la nivel local;
  • Echipele comunitare implică cetățenii în luarea deciziilor la nivel local și schimbă percepțiile publice asupra rolului femeilor și bărbaților în viața comunității și în administrația locală;
  • Echipele comunitare fac schimb de experiență și bune practici pentru a identifica sinergii.

 

Acest articol a fost elaborat în cadrul Programului de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă, componentă a Proiectului „Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale”, care a fost implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia. Opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al partenerilor și finanțatorilor.

 

Partajează acestă postare

Lasă un răspuns