Noutăţi şi evenimente
Extinderea Concursului privind Selectarea Unei Companii Pentru Evaluarea Campaniei Electorale Și Programele Electorale Ale Alegerilor Locale Și Parlamentare 2019 Din Perspectiva De Gen
Data publicării: Luni, 14 ianuarie 2019
Selectarea unei companii
Pentru evaluarea campaniei electorale și programele electorale ale alegerilor locale și parlamentare 2019 din perspectiva de gen
14.01.2019
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) anunţă extinderea termenului competiţiei deschise pentru selectarea unei companii pentru a monitoriza media TV (cel puțin 10 posturi cu cea mai mare audiență națională) din perspectiva reflectării echilibrate a femeilor și bărbaților. Perioada de monitorizare – o lună.
Efortul de monitorizare a alegerilor se desfășoară în cadrul programului „Susținerea femeilor din Moldova în liderism și participare în procesul decizional”,implementat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în parteneriat cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Femei (UN Women), finanțat de către Guvernul Suediei și UN Women; precum și în cadrul proiectului “Pledoaria societăţii civile pentru alegeri incluzive şi corecte în Republica Moldova, conforme recomandărilor UE şi OSCE/ODIHR şi angajamentelor în domeniul drepturilor omului”, realizat în perioada ianuarie 2018 – iunie 2020 de către Fundația Est-Europeană (FEE), în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), Piligrim Demo şi Tarna Rom fiind finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat de Guvernul Suediei.
Obiectivul concursului:Monitorizarea a 10 canale de televiziune prin prisma reflectăriiechilibrate a femeilor și bărbaților (știrile, talk-show-uri, publicitatea electorală);
Următoarele posturi TV urmează a fi monitorizare: Prime, Canal 2, Canal 3, Moldova 1, N4, Pro TV Chișinău, Publika TV, TV8, Accent TV şi Jurnal TV.
Produse livrate:
(a) Monitorizarea programului electoral (ariile vizate, problemele abordate etc.);
(b) Sondaj de opinie publică cu privire la participarea femeilor și bărbaților în procesul electoral și politic(5 întrebări);
(c) Elaborarea metodologiei de analiză (29 ianuarie 2019);
(d) Prezentarea bazei de date pentru alegerile parlamentare 2019 (la 5 zile după alegeri);
(e) Prezentarea bazei de date pentru alegerile locale 2019 (la 5 zile după alegeri);
Plata pentru serviciile prestate: Compania/Organizaţia selectată va fi achitată prin virament bancar după finisarea tuturor livrabilelor. Plăţile se efectuiază în lei MDL.
Tabelul 2.
Produsul livrat
|
Data Limită
|
Metodologia de Analiză
|
29 Ianuarie 2019
|
Sondaj de opinie publică
|
6 februarie 2019
|
Baza de date – Alegerile Parlamentare 2019
|
la 5 zile după alegeri
|
Baza de date – Alegerile Locale 2019
|
la 5 zile după alegeri
|
Cerinţe faţă de companie:
-
Capacitate tehnică de a monitoriza emisia TV;
-
Experiență dovedită în monitorizarea emisiei TV.
-
Studii superioare, a membrilor echipei, în domeniul: social/economic/sociologic (Obligatoriu);
-
Experiență în elaborarea și livrarea studiilor calitative de analiză (preferabil, studii de analiză a fenomenelor electorale și/sau în domeniul egalității de gen);
-
Experiență de monitorizarea a campaniilor electorale și programele electorale va constitui un avantaj;
-
Abilităţi excelente de comunicare (în special, expunere clară în scris) șiprezentare;
-
Să nu fie afiliată politic;
-
Devotament, entuziasm şi motivaţie.
Candidații interesați vor expedia la adresa de e-mail: al.ermolenco@gmail.comşirodica.ivascu@gmail.com:
-
Metodologia elaborată;
-
Descrierea metodelor de procesare a datelor;
-
Graficul activităţilor cu date concrete şi rezultatele aşteptate;
-
Descrierea reţelei de intervievatori şi a modulului utilizat pentru instruirea lor înainte de cercetare;
-
Lista cercetărilor sociologice efectuate în ultimii 5 ani de organizaţie la nivel naţional sau regional cu descrierea scurtă a obiectivelor lor;
-
CV-urile experţilor calificaţi care vor fi implicaţi în pregătirea, colectarea, monitorizarea procesului de cercetare şi analiza datelor colectate;
-
3 nume de referinţă cu adresele, telefoanele şi poştele electronice incluse;
-
Lista clienților cu care a lucrat compania;
-
Declarația de integritate (anexa 4);
-
Oferta financiară – bugetul detaliat în lei Moldovenești (MDL).
Termenul limită de prezentare a ofertelor este 22 ianuarie 2019.
Persoană de contact: Alexandra Ermolenco, e-mail: al.ermolenco@gmail.com; Rodica Ivașcu, e-mail: rodica.ivascu@gmail.com, tel. 022-23-70-89
Alte articole
Data publicării: Joi, 14 februarie 2019
Un raport de monitorizare a zece televiziuni, realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, arată că femeile candidate sunt mai puțin prezente în buletinele de știri, talkshow-uri și la dezbaterile electorale organizate de televiziuni. Într-o conferință de presă la IPN, Vasile Cantarji, expert CBS-AXA, unul din autorii raportului, a menționat că, deși în acest an avem cel mai mare număr de femei candidate din istoria țării (42% în circumscripția națională și 21% în circumscripțiile uninominale), în cele 154 de buletine de știri analizate la zece canale TV, în perioada 24 ianuarie – 3 februarie, prezența femeilor a fost de 18,5% în rol principal și de 27% în rol secundar.
Data publicării: Marţi, 05 februarie 2019
Aproximativ 50 de organizații neguvernamentale și activiști civici au adresat clasei politice un manifest pentru egalitatea de gen, cu priorități pentru anii 2019-2020, în mai multe domenii. Într-o conferință de presă la IPN, Alina Andronache, specialistă în relații cu publicul și advocacy la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, a menționat că acest manifest a fost lansat deoarece reformele din ultimii ani pentru asigurarea egalității de gen au fost făcute cu jumătate de măsură și nu au avut un impact semnificativ.
Potrivit Alinei Andronache, impactul legilor adoptate în 2016, privind cota de participare a femeilor în alegeri, a fost diminuat prin schimbarea sistemului electoral, cel actual fiind în dezavantajul femeilor. Iar reforma privind concediul de îngrijire a copilului nu a schimbat foarte mult situația femeilor. Acestea în continuare se confruntă cu probleme care nu le permit să combine viața profesională cu cea personală.
Data publicării: Joi, 24 ianuarie 2019
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) anunţă extindere repetată a competiţiei deschise în vederea selectării unui/unei expert/experte pentru a evalua din perspectiva de gen campania electorală pentru alegerile Parlamentare si Locale din 2019.
Data publicării: Miercuri, 23 ianuarie 2019
În pofida eforturilor din ultimii ani pentru a promova femeile în politică și pentru a le asigura șanse mai mari de accedere în Parlament, lucrurile stau pe loc. Reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alina Andronache, a declarat miercuri, 23 ianuarie, într-o conferință de presă la IPN, în contextul primului raport de monitorizare a alegerilor din perspectiva incluziunii, că sistemul electoral mixt scade din șansele femeilor candidate, le descurajează și le dezavantajează.
Data publicării: Miercuri, 23 ianuarie 2019
Pe 26 decembrie 2018 a început procesul de desemnare și înregistrare a listelor de candidați/candidate pentru parlamentarele din 2019. Până în prezent (21.01.2019), 9 partide au depus documentele la Comisia Electorală Centrală pentru a fi înregistrați în calitate de concurenți electorali. Astfel, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) a analizat modul în care partidele politice au respectat principiul egalității de gen în procesul de desemnare a candidaților atât pentru circumscripția națională, cât și pentru circumscripțiile uninominale.
Data publicării: Luni, 14 ianuarie 2019
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) anunţă extindrea termenului pentru competiţie deschisă în vederea selectării unui/unei expert/experte pentru a evalua din perspectiva de gen campania electorală pentru alegerile Parlamentare si Locale din 2019.
Data publicării: Joi, 27 decembrie 2018
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) anunţă lansarea competiţie deschise pentru selectarea unei companii pentru a monitoriza media TV (cel puțin 10 posturi cu cea mai mare audiență națională) din perspectiva reflectării echilibrate a femeilor și bărbaților. Perioada de monitorizare – o lună.
Data publicării: Joi, 27 decembrie 2018
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) anunţă competiţie deschisă în vederea selectării unui/unei expert/experte pentru a evalua din perspectiva de gen campania electorală pentru alegerile Parlamentare si Locale din 2019.
Data publicării: Joi, 13 decembrie 2018
Astăzi, 13 decembrie 2018 a avut loc evenimentul de interacțiune și schimb de experiență, finalizarea și totalizarea primului modul de instruiri cu genericul ”Cum analizăm și îmbunătățim politicile publice din perspectiva egalității de gen”, în cadrul proiectului ”Susținerea liderismului și participării femeilor la luarea deciziilor în Republica Moldova”.
Primul modul a durat 5 luni, perioada în care echipa Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD) a oferit suport individual pentru 5 grupuri coordonatoare din domeniul gender, în ceea ce vizează integrarea dimensiunii egalității de gen în politicile publice.
Astfel, au fost analizate 5 politici publice privind impactul potențial al acestora asupra bărbaților și femeilor și au fost elaborate măsuri fezabile de consolidare a egalității de gen în domeniile de politică vizate.
Data publicării: Miercuri, 12 decembrie 2018
Organizații neguvernamentale și activiști civici lansează un apel către partidele politice să respecte și să aplice cota de reprezentare a genurilor de minimum 40% la desemnarea candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, atât pentru circumscripția națională, cât și cele uninominale.
Într-o conferință de presă la IPN, semnatarii apelului au amintit că în anul 2016, prin votul a 86 de deputați, clasa politică și-a asumat angajamentul de a respecta principiul egalității de gen în procesul decizional, prin aprobarea cotei minime de reprezentare de 40% a genurilor. Cu părere de rău, în 2017 efectul cotei a fost redus odată cu promulgarea legii privind schimbarea sistemului electoral, de la cel proporțional la cel de tip mixt. Activiștii civici constată că, în pofida efortului constant depus pentru a promova egalitatea de gen în politică, femeile dețin astăzi mai puțin de o cincime din mandatele de deputați. Această subreprezentare a femeilor este direct influențată de deciziile partidelor politice luate la etapa întocmirii listelor de candidați.
Rezultatele 1 - 10 din 282